Konkurrencerne får ikke køerne til at stoppe med at give mælk, når malkekøer fra hele landet den 1.-3. juli mødes på Landsskuepladsen for at dyste om titlen som Danmarks Smukkeste Malkeko.

Og med næsten 800 af landets flotteste malkekøer samlet i Herning, bliver Landsskuet for en stund blandt landets største mælkeproducenter. Normalt bliver al mælken solgt til mejeriselskabet Arla, men i år bliver en del af den varme landskue-mælk i stedet frosset til is i en af Landsskuepladsens kvægstalde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her har Landsskuet i samarbejde med Siobhan Kristensen fra Bondegårdsis indrettet dyrskuets eget ismejeri. Alle tre dage vil gæsterne på Landsskuet kunne smage frisklavet is; lavet på den nymalkede mælk.

Børnene malker

Blandt de gæster, som kommer helt tæt på processen, er nogle af de mere end 400 børn og unge fra midtjyske børneinstitutioner, der traditionen tro benytter Landsskuepladsen som sommerkoloni. Her deltager de blandt andet i morgenmalkningen af præmiekøerne.

En af institutionerne - Lind Fritidscenter - tager normalt på gårdbesøg før opholdet på Landsskuepladsen. I år foregik det meget nærliggende hos Siobhan og Søren Kristensen i Kibæk. De driver Bondegårdsis på Herningegnen og havde derfor mulighed for at vise, at landmanden i virkeligheden også kan have sit eget ismejeri hjemme på gården.

De 24 børn fra fritidscentret oplevede, hvordan der kun gik cirka 20 minutter fra køerne var malket til at isen var klar. Og fik svar på spørgsmål som "Bliver mælken fra de røde køer til rød is?", før besøget naturligvis blev afsluttet med prøver på de mange smagsvarianter i is-disken hos Siobhan Kristensen.