Nyheder

DanBred avlsmål bidrager til bundlinjen

29. okt. 2018 | Indrykket af DANBRED

Opdateringen af DanBreds avlsmål sikrer en større samlet avlsfremgang i fremtiden.

Del artiklen:

AVLSMÅL: Opdateringen af DanBreds avlsmål sikrer en større samlet avlsfremgang i fremtiden via større fokus på slagtesvineegenskaberne. Med den nye egenskab ’Moreffekt, tidlig tilvækst’ indeholder avlsmålet i DanBred Landrace og DanBred Yorkshire nu også en moderegenskab med betydning for patte- og smågrisenes tilvækst.

DanBreds avlsmål opdateres cirka hvert tredje år, og tidligere i år meldte vi den nye økonomiske vægtning af egenskaberne ud samt lancerede en ny moderegenskab i DanBred Landrace og DanBred Yorkshires avlsmål. Med udgangspunkt i de ændrede avlsmål, inklusive den opdaterede økonomiske vægtning, har SEGES, Avl & Genetik regnet på den avlsmæssige fremgang for de tre DanBred-racer. ’Moreffekt, tidlig tilvækst’ skal give avlsfremgang i soens arvelige anlæg for at øge patte- og smågrisenes tilvækst, og det er en egenskab, der allerede har vakt positiv international opsigt.

– Sammen med LG5 (levende grise på dag 5), der fortsat sikrer en forbedring af den tidlige pattegriseoverlevelse, giver ’moreffekt, tidlig tilvækst’ et endnu mere afbalanceret og bæredygtigt DanBred avlsmål, forklarer DanBreds chefgenetiker, Helle Palmø, om den nye moderegenskab.

– Sammen med LG5 (levende grise på dag 5), der fortsat sikrer en forbedring af den tidlige pattegriseoverlevelse, giver ’moreffekt, tidlig tilvækst’ et endnu mere afbalanceret og bæredygtigt DanBred avlsmål.

Helle Palmø, chefgenetiker.

DanBreds avlsmålslagkager

DanBreds avlsmåls-lagkager er velkendte. Bag dem ligger komplicerede og tunge simuleringer, gennemført af SEGES Avl & Genetik af den forventede fremtidige avlsfremgang, hvor de nye økonomiske vægte sammen med avlsmålsegenskabernes arveligheder og genetiske sammenhænge med mere indgår. Først når disse simuleringer er gennemført, kender vi reelt de enkelte egenskabers bidrag til forventet avlsfremgang, hvilket for eksempel kan vises grafisk i lagkagediagrammer.


– Høj faglighed er kendetegnende for alt, DanBred foretager sig. Vi baserer alle beslutninger for forskning og udvikling, hvor beregning af økonomiske vægte og avlsmæssig fremgang blot er to eksempler. Når året er omme, regner vi den realiserede fremgang ud – både i de enkelte egenskaber og samlet, forklarer Helle Palmø.

Øget genetisk fremgang i slagtesvine-egenskaberne

DanBreds avlsmål er langsigtet, og avlsmålsrevisionen 2018 sikrer, at avlsfremgangen i DanBred Duroc, DanBred Landrace og DanBred Yorkshire afspejler svineproduktionens fremtidige behov, og på den måde maksimerer profitten og skaber positiv bundlinje i besætninger, der har valgt DanBred-genetik.


– Grundet den hidtidig høje avlsfremgang for LG5 vægtes LG5 nu lavere, og den forventede avlsfremgang er dermed mindre fremadrettet. Dette giver til gengæld plads til en højere forventet avlsfremgang for slagtesvineegenskaberne, forklarer Helle Palmø.

I lagkagediagrammet svarer dette til, at stykkernes størrelse ændres. LG5-stykket er mindre end ved forrige revision i 2015, mens produktionsegenskabernes stykker samlet set er større. SEGES Avl & Genetik, har udarbejdet et notat om avlsmålsrevisionen, som du kan finde på Svineproduktion.dk.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame