Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Godt og sikkert foder hele foderåret

16. maj. | Indrykket af Nutrimin

– om toksiner

Del artiklen:

Foderforgiftninger med toksiner går ud over dyrevelfærden og har betydelige resultatmæssige konsekvenser. Det sker oftest sidst på fodersæsonen, og vi reagerer hurtigt og konsekvent.


Størst sidst på fodersæsonen

Fra cirka nu og resten af foderåret oplever mange svineproducenter erfaringsmæssigt klassiske tegn på toksinforgiftning. Forud for symptomerne i besætningerne er der ofte blevet startet en fejesnegl, eller der er taget hul på et nyt parti korn eller soja. Udfordringerne med toksiner er som regel størst sidst på fodersæsonen.


Vi reagerer hurtigt og konsekvent

  • Tilsætning af en toksinbinder vil ofte mindske problemerne og forebygger samtidig nye forgiftninger. Toksinbindere er sammensatte produkter af bl.a. gær og alger i en kompleks struktur, der har den egenskab, at de tiltrækker og holder toksinerne væk fra tarmvæggen og leder dem bagud i grisen.
  • Rensning af kornet før brug reducerer mængden af toksiner. Som forebyggelse kan man med fordel rense kornet allerede inden lagring.
  • Jævnlig beluftning af kornpartier holder fugtige områder væk og begrænser derved yderligere svampevækst.
  • Tilsætning af konserveringsmiddel – enten i tør eller våd form – kan mindske mængden af enterobakterier og skimmel. Nutrimin har flere forskellige løsninger.
  • Konservering af kornet ved indvejning til lager er den bedste måde at sikre høj råvarekvalitet gennem hele foderåret. Herved kan man blandt andet ofte spare udgiften til toksinbindere.
  • Tjek din halm – halm indeholder ofte også store mængder toksiner.


Slå på tråden, og lad os tage en snak om toksiner


Faktaboks:

Toksiner deles ofte op i tre kategorier:

  • Fusarium-toksiner, stinkbrand og meldrøje dannes i afgrøderne før høst.
  • Ochratoksin dannes som følge af dårlig opbevaring af korn efter høst, manglende nedtørring og for høje temperaturer.
  • Aflatoksin findes hovedsageligt i råvarer fra varmere lande, f.eks. majs og sojaskrå. Det maksimale indhold af aflatoksin er reguleret ved lov. Der gennemføres kontroller på området, og normalt ligger indholdet under grænseværdierne.


Klassiske symptomer:

  • Symptomer ved fusarium-forgiftning:
    • Nedsat ædelyst, manglende tilvækst, løs mave og nedsat immunforsvar
    • Hos ikke-kønsmodne dyr desuden endetarmsfremfald, hævede mælkekirtler og kønslæber
    • Hos søer ses ofte reproduktionsproblemer, kastninger og lav mælkeproduktion
  • Symptomer ved ochratoksin-forgiftning:
    • Nyreskader
    • Kraftigt øget vandoptagelse
    • Nedsat foderoptagelse og tilvækst
  • Symptomer ved aflatoksin-forgiftning:
    • Leverskader
    • Indre blødninger
    • Pludselige dødsfald
    • Svækkelse af immunforsvaret

OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter