Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Varm sommer, varmt foder, varme køer

5. jun. | Indrykket af Nutrimin

Vi glæder os alle til sommeren og til højere temperaturer, men koen foretrækker moderate temperaturer på maks. 20 grader og gerne lavere.

Del artiklen:

De fleste køer omsætter og fordøjer ca 25 kg tørstof dagligt, og en højtydende nykælvet ko endda mere. Fordøjelsen af foder frigør varme, som koen har svært ved at komme af med, når temperaturen er høj og ikke mindst når luftfugtigheden også er høj.


Varme skaber krav

Varme påvirker koen og samtidig stilles der større krav til at sikre miljø og hygiejnen i stalden, når temperaturen stiger. Det gælder f.eks. vandkar og foder, som også bliver mere udsat for uønsket bakterie- og svampevækst.


Varme på foderbordet

De fleste kender udfordringerne med flere yverbetændelser/stigende celletal og tendens til faldende mælkeydelse i sommerperioden. Dertil faldende foderoptag som også kan skyldes, at foderet tager varme på foderbordet. Et typisk billede, man ser i stalden er, at foderbordet først bliver ryddet under ventilatorerne og ved porten, hvor der er et godt luftskifte. Ved tendens til stigende temperatur i fuldfoderet, er det de vigtige vitaminer, som først tager skade.


Tab af salt

Koen er udsat for et tab af salte, som kan imødegås. Her tænkes der især på salte, som tabes gennem sved, og bicarbonat når koen savler, hvilket er et typisk tegn på varmestressede køer.


Høje temperaturer

Immunforsvaret skal styrkes i de varme måneder. Sidste år var der tegn på varmestress allerede i maj måned, men normalt ses de største problemer i juli og august, hvor koen i perioder ikke bliver ”afkølet” i nattetimerne. Derfor skal der altid være ekstra opmærksomhed på køerne, når der er tropenætter på over 20 grader.


Nutrimin anbefaler

Det er vores anbefaling at forebygge gennem ekstra tilsætning til mineralfoder. Blandt andet kan du:

  • Øge andel af natriumbicarbonat
  • Øge alm. fodersalt
  • Styrke immunforsvaret med ekstra E-vitamin og naturlig antioxidant AO-mix
  • Styrke immunforsvaret med ekstra zink, kobber og org. Selen
  • Øge andel af levende gær, som styrker vommen og mindsker risiko for acidose og ford. lidelser

Nutrimin producerer en special mineral som boost for koens immunforsvar og salt balance. En blanding som doseres med 200 gram/ko i den kritiske periode.


Koldt foder

Nutrimin anbefaler Heat Stop til at holde foder koldt og frisk

Heat Stop er effektiv til at hindre temperaturstigning og kan i starten af sommeren have effekt ned til f.eks. 750 gram/ton fuldfoder, mens der kan være behov for dobbelt dosering på 1,5 kg/tons fuldfoder, når fuldfoderet er mest udsat for varmeudvikling. Heat Stop er baseret på Natrium Formiat, som har en positiv effekt på CAB værdien, som ligger tæt op af natriumbicarbonat. Til eksempel, så vil der tilføres op til 40 gram Natrium Formiat pr ko, når der doseres ca. 1 kg Heat Stop/ton fuldfoder.

Nutrimin har udviklet Heat Stop og Sommer Immuboost i samarbejde med de private rådgivere D&K gruppen. Sommer ImmuBoost anvendes som supplement til den aktuelle mineral og styrker immunforsvaret gennem stærke mikromineraler, E-vitamin og antioxidant. Dertil tilsat fodersalt og natriumbicarbonat.


Ring til Nutrimin hvis du vil høre nærmere, eller hvis du ønsker et kig på sammensætningen på din mineralblanding for at forebygge varmestress.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter