Du har en ubetalt faktura, der er overskredet sidste betalingsfrist. Klik her for at betale.

Maskiner der holder

9. mar. | Indrykket af New Holland Agriculture

Christian Jensen, formand for Landboforeningen Kronjylland, køber sine mejetærskere brugt og de har tradition for at være funktionsdygtige længe.

Del artiklen:

Normalen er, at en mejetærsker bliver skiftet ud cirka hvert 6. år, men selvom maskinen er blevet 6 år gammel, betyder det ikke, at den ikke virker mere. Christian Jensen, der er formand for Landboforeningen Kronjylland, køber helst sine mejetærskere brugt, og de har tradition for at være funktionsdygtige længe.

Blue & You redaktionen har igen været igennem Danmark og har denne gang fundet vejen forbi Hadsten, til gården Alléenlund, hvor vi møder Christian Jensen, hans søn Morten Gylling Jensen og hans medarbejder Christian Nielsen. Det er en gård der har været i familien siden bedsteforældrene opkøbte gården under krisen i 1933. Senere overtog Christians forældre i 1957, og i 1993 overtog Christian bedriften fra sine forældre, som han stadig selv driver, indtil hans søn måske skal overtage, hvis han ønsker det. Sønnen, Morten Gylling, læser til hverdag til jordbrugsøkonom i København, men er hjemme over sommeren, som pilot på deres ballepresser.

Gården der oprindeligt havde 30 hektar har i dag 400 hektar jord, hvor der bliver dyrket vinterbyg, vårbyg, raps, hvede og havre til foderbrug til deres slagtegrise. Da Christian Jensen overtog gården i 1993, hørte der 60 hektar til gården, hvilket betyder at gårdens vokseværk har været efter Christians overtagelse. 

Ny mejetærsker skal der til

Men med så mange hektar der skal ordnes og med det vokseværk, så kræver det også nogle maskiner der kan trække fra sig og en løbende opgradering af maskinerne. På gården er der stor tradition for at passe godt på maskinerne, så godt at maskinerne holder i opsigtsvækkende lang tid. Den sidste mejetærsker der var på gården var fra 2002 og er i år blevet skiftet ud med en nyere CX8.85.

Da den gamle maskine blev skiftet ud, var det ikke fordi den ikke længere var funktionsdygtig, men fordi høsten altid var senere færdig end hos naboerne. Med den nye maskine, er de ikke længere bagud, men kan følge godt med når høsten er i fuld sving. Det er en maskine der gerne spiser 30-40 hektar om dagen, hvilket gør en stor forskel. 

Vores store spørgsmål var selvfølgelig, hvad de gør på gården for at kunne have maskinerne i brug i så mange år? Her smiler de alle tre lidt skævt og Christian Jensen fortæller, at de selvfølgelig passer på maskinerne. Men det ved vi hos New Holland, at vores andre kunder også gør, så der måtte være noget andet. ”Vi passer på dem, holder service, hvor piloten er med ovre og skrue”, derfor kigger piloten ikke bare montøren over skulderen, men er med til at skrue og lære maskinen bedre at kende. Derudover smiler Christian Jensen og fortæller, at tingene var lidt anderledes før i tiden; ”Førhen havde vi Niels, montør hos Lyngfeldt, der stod for at gennemgå vores maskine og vi havde en aftale om, at hvis maskinen kørte en hel sæson uden nedbrud, så ville han få en flaske brændevin”, det er dog mange år siden og tingene har sidenhen ændret sig og fungerer ikke længere på den måde. 

Den nye CX8.85 bliver rost. De har kørt med maskinen i denne høst og oplevelsen var, at maskinen var nem at indstille og bruge. Den gamle maskine havde ikke det samme computersystem, som den nye har, så det var en kæmpe forskel fra tidligere, nu at kunne holde øje med blandt andet høstudbyttet.

De nye egenskaber er dog ikke et problem, da de føler sig godt sat ind i maskinen. De har været på mejetærskerkursus gennem Lyngfeldt – noget som alle forhandlere tilbyder deres mejetærskerkunder – samt at de har en god støtte fra montøren Mikael fra Lyngfeldt. Han guider gerne, når de ringer og spørger ind til maskinen og gode råd til at bruge den. 

Samarbejdet med Lyngfeldt bliver rost og går tilbage til Lyngfeldts begyndelse. Endda til en tid, hvor New Holland endnu ikke var en del af butikken. Tilbage i 1972, hvor den første maskine til Alléenlund blev købt. 

En presser oveni

Morten Gylling og Christian Nielsen havde et ønske om en ny mejetærsker og en ny ballepresser, men aldrig i deres vildeste fantasi, havde de troet at begge ønsker gik i opfyldelse på samme tid. For ikke nok med at der blev indkøbt den fine CX8.85 til gården, så blev der samtidig indkøbt en Big Baler 1290 HD presser. En maskine der, ifølge Morten Gylling, kører uovertruffen. 

”Hvis den kører på den måde, som den har gjort i denne sæson, så er der ingen grund til at bruge krudt på at sælge den – for så sælger den sig selv!” fortæller Morten Gylling, der er den primære pilot på ballepresseren. I denne sæson har den været oppe på 760 baller på én dag, uden en eneste bindefejl og med alle baller intakte. Det var mere end hvad Morten Gylling havde forventet, da den nye ballepresser flyttede ind hos Alléenlund. Sammen med presseren fik de samtidig 10 nøgler garn med, til at kunne teste. Dobbelt nøgler, der dermed betød færre knuder. At det muligvis også kan have noget at gøre med den glidende kørsel, da knuderne bliver bundet manuelt og færre knuder betyder mindre risiko for menneskelige fejl. De nye nøgler betyder, at der er bindegarn nok til 1200-1600 baller på én opfyldning. 

Ud over at Morten Gylling er imponeret over, hvor meget den nye ballepresser æder, så er han også imponeret over, at han som pilot kun skal ud af traktoren, når han en sjælden gang skal pisse. For når der om morgenen er fyldt bindegarn på og smøringen er klaret, så skal der ikke længere tænkes over de ting. Der er nemlig centralsmøring på ballepresseren, som står for at smøre kæder og andre smøringspunkter. Pludselig er det en leg at være pilot. 

Vi ser frem til at høre, hvordan næste års høst kommer til at forløbe sig – mon ikke også dette kommer til at blive en succes. 


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

Udvalgte PARTNERS ydelser