Du har en ubetalt faktura, der er overskredet sidste betalingsfrist. Klik her for at betale.

Nyheder

Mobiltørrerier gør det godt år efter år

22. nov. | Indrykket af TURBODAN DANMARK ApS

To Turbodan mobiltørrerier har været i brug i over 20 år på den fynske maskinstation Egekærslund A/S.

Del artiklen:

Den fynske maskinstation Egekærslund A/S tæt på Odense investerede i 2000 i et traktordrevet TD-25 mobiltørreri fra firmaet Turbodan Danmark ApS, og tørreriet har været i brug i alle årene siden da.

Med mobiltørreriet opnåede Egekærslund den fleksible tørre-løsning, man havde savnet og været på jagt efter. TD-25 tørreriet kan rumme det, der svarer til 25 tons i hvede.

- Vi fandt dengang hurtigt ud af, at mobiltørreriet er virkelig effektivt til at tørre ekstremt vådt korn - og at det kan tørre, uanset hvordan vejret arter sig, lyder det fra Kurt Lundsgaard fra Egekærslund.

Han driver maskinstationen sammen med sin ægtefælle, Helle Lundsgaard.

Anskaffede nummer 2

På den fynske maskinstation blev man så glade for TD-25 mobiltørreriet, at man året efter, i 2001, anskaffede endnu et tørreri af samme type, blot lidt mindre, nemlig et model TD-15, der har kapacitet til 15 tons i hvede.

Udover modellerne TD-25 og TD-15 omfatter modelrækken af traktordrevne mobiltørrerier fra Turbodan Danmark også et tørreri, der størrelsesmæssigt ligger imellem de to, nemlig model TD-18 med plads til 18 tons i hvede ad gangen.

De to mobiltørrerier på Egekærslund har i de mange år, der er gået, været anvendt til at nedtørre afgrøderne fra maskinstationens eget 650 hektar store markbrug.

- Noget af det, vi sætter pris på ved vore to mobiltørrerier, er, at de er meget alsidige. Vi tørrer nemlig også afgrøder som hestebønner og kernemajs ned med dem. Og i den mere specielle afdeling kan jeg fortælle, at vi også har tørret olivensten, kirsebærsten og rejeskaller ned med dem. Og det fungerede fint, siger Kurt Lundsgaard.

Robuste og driftssikre

Maskinstationsmanden fra Fyn beskriver Turbodan mobiltørrerierne som robuste og driftssikre. 

- Det kan selvfølgelig ikke undgås, at der nu og da skal skiftes nogle sliddele ud på disse tørrerier, men de kører jo også i mange timer. Alt i alt holder de rigtig godt, så gensalgsværdien er høj, pointerer han.

- Igennem de mange år har vi altid fået en god service fra Turbodan Danmark. Får vi brug for hjælp, når det går løs i høsten, kan vi ringe til dem, uanset tidspunkt på døgnet, og så kommer der hjælp, fortsætter Kurt Lundsgaard.

At hans beskrivelse af servicen fra Turbodan Danmark ikke bare er tom snak, blev bevist med al ønskelig tydelighed for en del år siden.

Hurtig ekspedition

På TD-25 mobiltørreriet var en gummiliste på bagklappen blevet utæt, og firmaet blevet ringet op. Efter forbavsende kort blev en ny gummiliste leveret på adressen. 

Det foregik ved, at ejeren af Turbodan Danmark tog gummilisten med op i sit lille fly og satte kursen mod Fyn, hvor den nye gummiliste blev droppet ud gennem vinduet ved Egekærslund. Hurtig ekspedition!

Turbodan mobiltørrerierne har igennem årene opnået stor popularitet i kundekredsen, der omfatter både maskinstationer og landmænd.

Det skyldes ikke mindst, at de, når høsten for alvor har drillet, har præsteret at nedtørre ekstremt vådt korn, nogle gange med et vandindhold på ikke mindre end 30 procent.

Tørretemperaturen tilpasses afgrøden

At det kan lade sig gøre, skyldes ikke mindst, at mobiltørrerierne kan arbejde med tørretemperaturer på helt op til 120 grader. Høstes der maltbyg og frøafgrøder, hvor spireevnen ikke må ødelægges, sænkes tørretemperaturen til et niveau, så det ikke sker.

Mange kunder har i årenes løb haft stor nytte af Turbodan mobiltørrerierne, når høsten har trukket ud, og høstdagene er blevet korte.

I disse situationer har mange brugere fortalt, at de kan begynde at høste tidligere på dagen end ellers og desuden fortsætte i flere timer efter mørkets frembrud om aftenen. Det nyhøstede, forholdsvis våde korn tømmes så direkte fra mejetærskeren over i mobiltørreriet ude i marken, hvor det straks kan tørres ned. 

400 volts generator

Den 400 volts generator og den store blæser på mobiltørrerierne drives direkte af traktorens pto. Tørreriernes brænder og omrørersnegle drives af strømmen fra generatoren, så man som bruger er upåvirket af de voldsomme prisstigninger på strøm.

Luften fra den store blæser - på TD-25 35.000 kubikmeter i timen - blæses op igennem tørreriets perforerede tørregulv med dets 1,5 millimeter store huller.

Omrørersneglene, der er lodret monterede, bevæger sig rundt i tørreriet, hvor de er i drift hele tiden og trækker afgrøden fra bund til top seks gange i timen. Resultatet er en ensartet nedtørring af hele læsset.

Normalt kører brænderen på diesel, men den kan omstilles til gas hvis det ønskes. Endelig kan Turbodan mobiltørrerierne tørre ved hjælp af overskydende varme fra halmfyr, flisfyr eller træpillefyr.OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter