Du har en ubetalt faktura der er overskredet sidste betalingsfrist. Klik her for at betale den for at undgå en rykker på 100 kr.

Nyheder

Øget foderstyrke og mindre råprotein til poltene

8. okt. | Indrykket af Nutrimin

Polte skal ved løbning være 230-240 dage gamle, de skal veje 145-160 kg og have 14-16 mm rygspæktykkelse, og endelig skal de løbes i anden brunst.

Del artiklen:

Små fede polte holder længere som søer

I september måned sidder vi sædvanen tro hvert år og optimerer til ny høst. Her er det, at mulighederne for justering af foderstrategier bliver drøftet med vores kunder. Et af temaerne i år har været fodring af polte med henblik på styrke og holdbarhed hos vores søer. Små polte med en spæktykkelse på 14-16 mm holder nemlig længere som søer.

Hvordan fodrer vi poltene optimalt og simpelt?

I praksis kan fodringen af vores polte gøres så simpelt som muligt ved at fodre med de samme blandinger, som vi fodrer vores søer med.

30-60 kg Farestaldsfoder (7,7 gr. ford. lysin/118 gr. ford. råprotein)

60 kg - løbning Drægtighedsfoder (4,0 gr. ford. lysin/90 gr. ford. råprotein)

Blandeskift og foderstyrke

Er poltene for magre ved løbning, skal vi op i foderstyrke og ned i protein. Det gør vi ved at give poltene alt det drægtighedsfoder, de kan æde, fra de vejer cirka 100 kg (3,3-3,5 FEso/dag). Samtidig laver vi blandeskiftet fra farestaldsfoder til drægtighedsfoder tidligere. F.eks. ved 50 kg i stedet for 60 kg. Dette vil øge spæktykkelsen, uden at polten bliver for stor.

Den optimale rygspæktykkelse er 14-16 mm ved løbning 

Det er et godt værktøj at følge udviklingen i spæktykkelse hos vores polte tæt. Flere og flere måler rutinemæssigt uge for uge spæktykkelsen hos deres polte, før de løbes. Det giver mulighed for at justere. 

Hvem måler rygspækket? 

Det er en god ide, at det er den samme person, som laver rygspækmålingerne. Der kan nemt opstå variationer, når forskellige personer laver målingerne.

Jo federe des bedre – men endelig IKKE for tunge

Kun ca. 85 procent af de tunge, men magre polte, kommer frem til 2. løbning, mens det er næsten 100 procent af de små, men fede polte, som kommer frem til 2. løbning (SEGES Svineproduktion, meddelelse 1206)

Tryk her for at se "Sammenhæng mellem vægt ved løbning og "Holdbarhed" ved forskelligt huld.

Groft sagt, så vil 10-15 % flere fede, langsomt voksende polte sammenlignet med ”magre hurtigløbere” nå længere end blot et kuld grise. Dette er en bemærkelsesværdig stor forskel, som vi bør tage til efterretning.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter