Nyheder

Høstpresset er udeblevet

1. sep. | Indrykket af Fondsmæglerselskabet Agrocura A/S

Normalt er høstpresset med til at sænke priserne på foderet, og gøre det fordelagtigt at foretage foderkøb - dog ikke i år.

Del artiklen:

Langt de fleste år vinder foder- og kornkøbere ved at afvente et høstpres i løbet af august måned. Det ses bl.a. af ovenstående graf, der viser udviklingen i hvedeprisen i perioden fra 2013-2021. Set i et 10-årigt perspektiv er det altså mest optimalt at købe kornet i august-september måned. Årsagen er, at der i forbindelse med høsten opstår en fornemmelse af at der er rigeligt med tilgængeligt korn. Helt i tråd med teorien om udbud og efterspørgsel er det traditionelt med til at presse priserne ned. 

Dette er imidlertid ikke sket i år. Eller rent faktisk var der en forventning om at der vil være rigeligt med korn, så høstpresset kom reelt set inden nogen overhovedet havde tænkt på at sidde på mejetærskeren for at høste korn. Blandt andet på grund af USA's landbrugsministerium nyligt offentliggjorte Wasde rapport, der overgik selv de mest pessimistiske aktører i markedet, hvor de blandt andet forudser en kraftig nedjustering på specielt hvedeproduktionen på verdensplan. Vi fristes næsten til at sige, USDA går lige så pessimistisk til værks, som når en regering stort set udelukkende tager udgangspunkt i worst case scenarier i forhold til corona, efterafgrøder, og lignende. 

Udeblivelsen af høstpresset kan dog ikke kun forklares af rapporten fra det amerikanske landbrugsministerium. Dårligt høstvejr i kombination med en halvskidt vækstsæson i mange dele af Europa, blandt andet herhjemme, har også været medvirkende faktor til, at vi har ikke har oplevet det ”sædvanlige” prisfald. 

Nu er kortene lagt på bordet!

Selvfølgelig må der være en sandhed i USDA rapporten, og langt hen af vejen synes argumenterne for nedjusteringerne af kornproduktionen i specielt Rusland og Canada at være retfærdige med de vilde vejrmæssige udfordringer, som de har oplevet. 

Men når det stort set er umuligt at finde en eneste aktør i det internationale marked, der er enige i så voldsomme nedjusteringer, så får det én til lige at stoppe op og tænke: Hmm kan det nu også passe? Hvilket også er den øvelse, som vi har set både Matif og CBOT børsen være i gang med i den seneste tid. 

Faktisk kan den overvældende rapport faktisk komme til at skabe gode muligheder senere, fordi der er en følelse af, at nu kan ny information kun overraske positivt. Det understøttes blandt andet af vurderingen fra den amerikanske ”Crop Tour” (rapport fra det amerikanske analysefirma Farm Journal, red.), som langt fra er lige så pessimistisk som USDA i forventningerne til den amerikanske avl. Og hvis USDA i år har taget fejl her, hvad afholder dem så fra at have taget fejl i blandt andet Rusland og Canada? 

Høje priser skal hele tiden fodres

Det er ikke, fordi vi fra Agrocura forventer mirakler og en gennemsnitlig slagtesvinsblanding i 160 kr/hkg, men en høj pris skal altid kunne forsvares. Ellers bliver man som aktør tilbageholden med at købe op. Det kan allerede nu ses ud fra, hvor korte foderkontrakterne, som de fleste producenter ligger inde med, er. 

Det vil sige, at der nu er risiko for, at priserne kan falde tilbage, såfremt selv mindre prisnegative nyheder kommer i markedet. Omvendt bliver vejret ved med at opføre sig så vildt, som det har gjort hidtil, så kan vi selvfølgelig ikke afvise, at priserne holder niveau eller stiger. 

Henover vinteren vil der fortsat være en stram forsyning på verdensplan, relativt små lagre og fin efterspørgsel efter dansk korn, hvorfor der ikke er meget som tyder på, at prisfaldene fortsætter, når først høsten er opgjort. 

Står du og mangler korn/foder så handler det om at lave relativt korte afdækninger for nu, idet priserne sætter sig i øjeblikket, men når nuværende niveauer bunder ud, så skal der laves afdækninger frem til og med ny høst. Vi anbefaler generelt til de af vores kunder som skal købe foder, at de i det nuværende marked afdækker sig indtil årsskiftet 2021 og derigennem er klar til at foretage nye og bedre afdækninger når priserne retter sig. OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame