Nyheder

Godt indeklima i stalden er udstyr og rådgivning hånd-i-hånd

16. jul. | Indrykket af Rotor A/S

Der er mange produkter på markedet for ventilatorer til stalde, men ikke alt fungerer lige godt. Uden rådgivning er resultatet ofte dårlig effekt.

Del artiklen:

Den midtjyske mælkeproducent Sjoerd Ydema ved om nogen, hvad det betyder for produktionen, hvis indeklimaet i stalden ikke er ideelt. Det oplevede han på Fårup Overgård i det midtjyske. Tre loftventilatorer, kendt som brisere, var monteret i begge stalde, men når solen kiggede frem i sommerhalvåret, steg temperaturen ligeledes i staldene.

- Jeg var klar til at installere ventilatorer hele vejen ned langs den ene side, fortæller landmanden, der oplevede en nedgang i køernes produktion på 3-4 liter mælk per ko, fortæller landmanden.

Færre og bedre brisere

Sjoerd Ydema fik kontakt til Rotor A/S, hvorfra salgskonsulent Rune Mortensen kom på besøg hos mælkeproducenten.

Salgskonsulenten var ikke længe på gården, før han spottede et problem i selve staldopbygningen. De to stalde, der er cirka 35 meter brede, hang sammen via et tag mellem bygningerne i deres fulde længde.

- Så i steder for at have to gange 35 meter stald, skulle man ventilere godt 70 meter staldbredde, siger Rune Mortensen.

Sjoerd Ydema tog rådet til sig og fik fjernet taget mellem bygningerne. Rune Mortensens andet råd krævede lidt mere overbevisning. Salgskonsulenten ville nemlig bytte de tre brisere ud med to nye i hver stald.

- Det krævede noget at få mig overtalt til at vælge et system af samme type som det oprindelige, fortæller Sjoerd Ydema med et smil, men han endte dog med at følge Rotor-konsulentens anbefalinger.

Øget cirkulation

Selvom princippet i Rotor-systemet er det samme, som dét der allerede kørte på Fårup Overgaard, så er der stor forskel på løsningerne.

- De nye brisere har meget større diameter, end de gamle. Kapaciteten på bare en af de nye er større end på de tre gamle til sammen. Så i hver stald har vi mere end fordoblet kapaciteten på den mængde luft, der kan flyttes, fortæller Rune Mortensen, som bliver suppleret af Sjoerd Ydema:

- De gamle ventilatorer sad helt oppe under loftet, hvor de nye at kommet noget længere ned. Det er også med til at give en langt bedre luftcirkulation.

De gamle brisere havde også det problem, at de sendte luften direkte ned nærmest i en søjle. Det betød, at køerne på varme dage ikke ville stå under briserne.

- Vi har kørt med Rotors system siden forsommeren 2020. Alle kan nok huske august sidste år, hvor det blev utroligt varmt. Her kørte briserne helt som de skulle, og produktionen blev ikke påvirket af varmen. Det har vi ikke oplevet før, fortæller Sjoerd Ydema.OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame