Nyheder

Hvornår skal jeg købe gødning?

22. jun. | Indrykket af Fondsmæglerselskabet Agrocura A/S

Stigende priser på energi har pumpet prisen på gødning højt op. I denne artikel giver vi dig et aktuelt markedsindblik.

Del artiklen:

Gødningspriserne har været på himmelflugt i løbet af det sidste halve år, hvor efterspørgsel, strammere forsyning og generelt stigende energipriser har været de primære drivkræfter bag de nuværende gødningspriser, som ikke er set højere siden 2012. Figuren ovenfor viser udviklingen i de hyppigste gødningstyper i perioden marts 2021-marts 2020 (rød) og marts 2021 - september 2020 (blå). 

I forsommeren 2020, var energipriserne meget lave som følge af nedlukninger i mange lande, og hvor produktionen blev nedjusteret i takt med lavere forbrug. Det har så efterfølgende betydet, at produktionen ikke er fulgt med op i takt med at forbruget er øget. Konsekvensen heraf er at olie- og gaslagerne er lavere i forhold til 5 års gennemsnittet.

De stigende energipriser afspejler sig desværre i meget høje gødningspriser,  som for nogle gødningstyper er steget helt op til 100 kr/hkg. i løbet af det forgangne år. 

Bytteforholdet er forbedret

En anden faktor som også spiller ind på de stigende gødningspriser er, at bytteforholdet mellem afgrøde og gødning er blevet væsentligt forøget med de stigende afgrødepriser, som vi har været vidne til det sidste halve år. Det har gjort det fordelagtigt at anvende mere kvælstof (for de der ikke er begrænset af lovgivningen), hvilket har medført stigende priser på urea, der udgør ca. 50 % af verdens kvælstofforbrug. 

Alt andet lige er det også naturligt at gødningsproducenterne i deres forretningsdrift også gerne vil kunne profitere af de stigende afgrødepriser, og ganske naturligt også vil have deres andel af kagen. 

Hvor bevæger gødningsprisen sig hen?

Med ovenstående in mente tyder alt på fortsat stigende priser på gødning, og dog. Vi oplever ofte, at grovvareselskaberne er ude at sælge ud af deres overgemte gødning inden en ny høst står for døren, for derigennem at få mere plads til kornopbevaring til meget favorable priser. Dette bliver formentlig ikke tilfældet i år. Der er ingen indikationer i markedet at gødningen vil falde i pris her og nu, men nærmere vil ligge vandret. Har man ikke brugt hele ens kvælstofkvote for denne sæson, så opfordrer vi selvfølgelig til at købe den sidste mængde inden gødningsåret slutter og til gengæld acceptere priserne.

I forhold til en ny gødningssæson forventer vi at mange vil være tilbageholdne med at købe gødning. Denne tilbageholdenhed har historisk set medført, at priserne er blevet nedjusteret, da gødningsproducenterne gerne vil holde en stabil produktion hen over året, og ikke har et ønske om alt for store lagre. Vi opfordrer derfor til at være afventende de kommende måneder, men kan allerede nu fastslå at vi ikke kommer i nærheden af prisniveauet for 2020 og derfor skal alle påregne større omkostninger hertil. En god måde at holde sig løbende opdateret på er ved at følge vores hjemmeside, hvor vi altid har opdaterede priser på såvel afgrøder som gødning. Se mere på www.agrocura.dk 
OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame