Du har en ubetalt faktura, der er overskredet sidste betalingsfrist. Klik her for at betale.

Nyheder

Robust Biorotor har bestået

26. apr. 2021 | Indrykket af Lunde MaskinCenter A/S

Lunde Maskincenter har oplevet solid succes med sin Biorotor, siden den blev lanceret for fem-seks år siden.

Del artiklen:

Lunde Maskincenter lancerede i januar 2016 Biorotor - en ny og effektiv maskine til bekæmpelse af rodukrudt i økologisk planteavl. 

Specialdesignede tænder roterer i høj hastighed gennem jorden og kaster ukrudtet fire meter op i luften, så det lander oven på jorden, hvor det kan tørre ud eller fryse væk.

- Herefter kan man så direkte med skiveskær, eller man kan skraldpløje, anbefaler Leo V. Pedersen.

Vi har formået at lave den rigtig stærk, og det er afgørende, for der er mange kræfter i spil

60 hektar om dagen

Biorotoren er udstyret med en tandløsning, hvor hver tand er individuelt affjedret – og desuden er de sikret med springbolte.

- Vi har formået at lave den rigtig stærk, og det er afgørende, for der er mange kræfter i spil, når der er en traktor foran med 300-400 hestekræfter, siger Leo V. Pedersen.

Han oplever, at særligt lanceringen af en seks-meter model, har givet interesse fra flere maskinstationer, som altid interesserer sig for kapacitet. Men der er også stigende interesse fra meget store økologiske landbrug, hvoraf flere har mere end 1.000 hektar og derfor også interesserer sig for kapacitet. 

- Arbejdshastigheden er 10 kilometer i timen, og med seks-meter-modellen er kapaciteten 60 hektar om dagen, siger Leo V. Pedersen.

Mest økologer

Det er helt overvejende økologer, som interesserer sig for Biorotoren, men Lunde Maskincenter har også forsøgt at sælge Biorotoren til traditionelle bedrifter, fordi Leo V. Pedersen ser en oplagt mulighed for eksempelvis majsdyrkere.

- Mange, der dyrker majs, kører nærmest uden at kigge på marken en tur med Roundup, inden de lidt senere kører over med den ene eller anden type harve og derefter gyllen, inden en direkte såning eller eventuel pløjning. Og ret hurtigt kører de med Roundup igen, siger Leo V. Pedersen.

Han mener, at Biorotor kunne være et effektivt alternativ til sprøjten.

- Problemet er blot, at de konventionelle landbrug i modsætning til de økologiske typisk har en enorm frøbank i jorden, som kommer op og får lys og spirer, så det bliver nødvendigt med endnu en overkørsel med Biorotoren. Det vil derfor vare et par år, før de traditionelle vil tage den til sig, vurderer Leo V. Pedersen.

Han ser også et betydeligt potentiale i forbindelse med etablering af efterafgrøder.

- Vi monterer en frøkasse med luftassisteret placering på Biorotoren, og når vi så kører meget øverligt, får vi lige tilpas med jord, støv og planterester hvirvlet op, så vi sikrer en god fremspiring, siger Leo V. Pedersen. 

Gråbynke og skræpper

Leo V. Pedersen mener, at Biorotor har et stort potentiale andre steder end i økologisk landbrug. 

- Den er fantastisk til topkompostering og at bevare humus i overfladen. For eksempel kan den bruges ved omlægning af slætgræsmarker, hvor man kun behøver at arbejde i fem-seks centimeters dybde. Græsset bliver nærmest plukket i fine stykker, fortæller Leo V. Pedersen.

Der er også flere kartoffelavlere, som har set et potentiale i Biorotoren.

- Biorotor er fantastisk god hos kartoffelavlere til bekæmpelse af gråbynke, som de har vanskeligt ved at sprøjte væk. Det samme gælder eksempelvis skræpper. De ligger ovenpå jorden nærmest som georginer, siger Leo V. Pedersen.

Befængte pletter

Hvis Biorotor monteres med en hydraulisk topstang, er det ifølge Leo V. Pedersen muligt at bekæmpe rodukrudt i særligt befængte pletter i marken.

- Når man kommer til sådan et problemområde i marken, kan man sænke arbejdsdybden til 30 centimeter. Det kræver selvfølgelig en del kræfter at arbejde i den dybde, men det er effektivt, siger Leo V. Pedersen.

Solidt bygget

Allerede de Biorotoren blev lanceret i 2016, fremhævede Lunde Maskincenter, at Biorotor er ekstremt robust opbygget. Og det har erfaringerne siden bekræftet ved praktisk brug i hele Skandinavien, hvor Danmark fører an med flere end 60 maskiner i arbejde. I Finland kører 12 maskiner, og interessen er stærkt stigende for Biorotoren i både Sverige og Norge. 

I Danmark er det særligt i Jylland, at salget af Biorotor går strygende. 

- Vi får ikke rigtig nogen i bytte, og der er stort set heller ikke brugte til salg, så man må sige, at de har bestået deres prøve, siger Leo V. Pedersen, indehaver af Lunde Maskincenter.


Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter