Nyheder

Vådfodersuppe i en kold tid

22. jan. | Indrykket af Nutrimin

Men hvad sker der egentlig i vådfodertanken, når temperaturen her i vinterperioden er lav?

Del artiklen:

Når vi taler om vådfoder, er det typisk tabet af de frie aminosyrer, fejlgæring grundet forurening eller helt overordnet opretholdelse af ”den sunde vådfodersuppe”, samtalen med kunderne handler om.

Men hvad sker der egentlig i vådfodertanken, når temperaturen her i vinterperioden er lav?

Suppen: Undgå skadelige bakterier og tab af frie aminosyrer

Fermenteringsprocessens hastighed falder i takt med lavere temperatur, og dannelsen af mælkesyre reduceres. Ved etablering af nyt foder sænkes pH langsommere i vinterhalvåret end i sommerhalvåret, hvilket muliggør en øget vækst af skadelige bakterier, som f.eks. E. coli og salmonella i vådfoderet. Vi kan opleve, at vådfoderet fermenterer i en uheldig retning med f.eks. pludselig tarmblødning og endetarmsudfald eller blot uforklarlige dødsfald til følge.

Ser vi derimod på tabet af de frie aminosyrer lysin, methionin og treonin, er status mere positiv, da specielt lysin, der er den mest flygtige, i langt højere udstrækning forbliver i foderet, når fermenteringen er lav. Samme tendens ses med methionin og treonin. Holdes fermenteringen i ro, opnås stort set fuld plade i spillet om aminosyrerne.

Forberedelsen: 0,2 % myresyre i vådfoder hæmmer de skadelige bakterier 

Tilsætning af syre til den koldere vådfodersuppe i vinterhalvåret er derfor ikke nødvendig for at hindre flugten af aminosyrer. I det mindste ikke på samme niveau, som det ses om sommeren. Alligevel er det en fordel at tilsætte syren, da sænkning af pH således sker hurtigt, og betingelserne for opformering af E. coli og salmonella minimeres. Vigtigst er det at kende sin suppe og specielt at følge pH i suppen. Her er anbefalingen en pH mellem 4,5 og 5. Ved en pH-værdi over 5 i vådfoderet er der risiko for vækst af skadelige bakterier som coliforme bakterier og salmonella. 0,2 % myresyre tilsat vådfoderet hæmmer de skadelige bakterier men ikke mælkesyrebakterierne. 

Link til håndbogsblad fra vådfodermanual -  tryk her

 Opskriften: Rengøringsrutiner og måling af pH

Gode sunde råvarer er altid et godt udgangspunkt for et godt vådfoder. Dette sammen med tilsat syre og gennemtænkte rengøringsrutiner mindsker risikoen for fejlfermenteringer. Så husk at måle pH i suppen. Allerhelst rutinemæssigt hver uge. Så fanger vi fejlfermenteringer, før det bliver et problem. Med syre tilsat vådfodersuppen er det muligt både at konservere foderet og forhindre tab af aminosyrer. Vi hjælper grisene til et stabilt sundt mavetarm system og de aminosyrer, de er tiltænkt.

Ring til Nutrimin og del din erfaring med os, så kan vi sammen finde netop det krydderi, der giver mening i din produktion.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame