Du har en ubetalt faktura, der er overskredet sidste betalingsfrist. Klik her for at betale.

Nyheder

CR Revelation lever i den grad op til forventningerne

4. dec. 2020 | Indrykket af New Holland Agriculture

Stor kapacitet, minimum spild og en særdeles fin færdigvare

Del artiklen:

Overskriften opsummerer de resultater, som Martin Dunker har opnået med den nye CR9.80 Revelation i høsten 2020. 

Martin Dunker er driftsleder på Toftegaard ved Brønderslev. Toftegaard dyrker 1.050 hektar landbrug og købte til høsten 2020 en ny CR9.80 mejetærsker med 35 fods Varifeed skærebord. Mejetærskeren blev købt med bælter, fordi jorden er en stiv lerjord, der kan være svær at bunde i, hvis markerne er våde. Martin har selv sammensat den nye mejetærsker og valgt udstyr, så han var sikker på, at den passede lige til behovet. Om det så også var tilfældet kan du læse mere om her: 

Bælteundervogn

Ved sammensætningen af maskinen blev der lagt særligt vægt på den hydraulisk affjedrede 34” TerraGlide bælteundervogn og store styrehjul – som skulle til for at sikre en stor og god bæreflade. I år har det tilvalg måske ikke haft sin fulde berettigelse, men ikke desto mindre har undervognen imponeret, for som Martin siger: ”Vi åbner stykkerne med 3 omgange i forageren, og vi registrer faktisk ikke. at der køres på tværs af sprøjtesporene”. En anden sidegevinst er, at skærebordet kører meget stabilt og med en ens stubhøjde over alt. 

IntelliSense har givet gode resultater

For Martin var der ikke nogen tvivl om tilvalget af New Hollands IntelliSense system – systemet som gør, at mejetærskeren løbende optimerer sig selv under høstarbejdet. ”Som pilot skal man stole på, at mejetærskeren og systemet gør, hvad det skal. Man skal bare lade maskinen styre sig selv. Det er så nemt, og man kan jo løbende se og følge med i, hvad den gør for at optimere. Man kan dog hurtigt blive svimmel, hvis man sidder og ser på, hvordan sensoren arbejder”, siger Martin med et smil og fortsætter: ”Resultatet er ikke til at komme udenom: Stor kapacitet, minimalt spild og en særdeles fin færdigvare”.

Indehaver af Toftegaard, Poul Christensen udtrykker det på denne måde: ”I gårdens historie har jeg aldrig set en finere færdigvare end hvad CR’eren her var i stand til at levere”.

Martin har kun høstet efter minimum spild strategien i IntelliSense, men han har stadig haft en god kapacitet på op til 75 tons/timen i hveden og på 55-60 tons/timen i byg. I gennemsnit over hele sæsonen har mejetærskeren høstet med 4,5 ha i timen, hvilket for Martin er tilfredsstillende – særligt når man ser på resultaterne som mejetærskeren har lagt for dagen med en flot renvare og minimalt spild.

Nemt at udnytte maskinens potentiale

”IntelliSense systemet har også gjort, at jeg ikke har været bange for at sætte eleverne på mejetærskeren, og dermed har jeg faktisk kunnet udnytte mejetærskeren i lige så høj grad, som hvis jeg selv kørte”, siger Martin der godt ved, at en rotormejetærsker ellers kræver lidt erfaring og snilde.

”Jeg skal være ærlig og sige, at jeg var en smule bekymret ved at investere i en rotormejetærsker, da de har haft ry for ikke at kunne høste efter at duggen falder. Men det er altså slet ikke tilfældet med CR mejetærskeren. Selvfølgelig kan det høres på motoren og ses på kapaciteten, men det kan man jo også på en hvilken som helst anden mejetærsker. Typisk har det været motoren eller mig selv, der har været begrænsningen på maskinen – enten fordi jeg ikke ville køre hurtigere eller fordi motoren var maxet ud i en god hvedemark”.

Forslag til forbedringer

Ønsker til fremtiden skulle være en type sensor, som kan fortælle mejetærskeren, hvor meget afgrøde der står foran maskinen, så IntelliSense dermed kan blive endnu smartere og reagere mere hensigtsmæssigt. Og en sidevindskompensation på snitterdeflektorhuset, så der ville være en ting mindre at tænke på.

Besøget på Toftegaard afsluttes med et billede foran maskinhuset, hvor mejetærskeren står i den lune efterårssol, og hvor Martin afslutter med at sige, at han til enhver tid kan anbefale en New Holland mejetærsker, hvis nogen spørger ham.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter