Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Fynske grise flokkes om fransk teleskoplæsser

16. okt. 2020 | Indrykket af Scantruck A/S

Ny Manitou har status som en rockstjerne for frilandsgrisene hos Risbjerg Landbrug på Sydvestfyn

Del artiklen:

Det kan virke ganske respektløst at konstatere om verdens førende teleskoplæssermærke: Dem kan man fodre svin med.

Men sådan er virkeligheden hos Risbjerg Landbrug udenfor Haarby på Sydvestfyn. Og svinene nyder det. Når gårdejer Hans Erik Jørgensen eller en af hans folk ruller ind på faremarken med den nye Manitou MLT625-75H Elite, formelig stormer de drægtige fruentimmere til som teenagepiger, der opdager en rockstjerne. Så er der mad.

På det økologiske landbrug har Hans Erik Jørgensen og hans kone, Kirsten Rasmussen, 300 søer, laver 6000 grise om året, og dyrker 375 hektar med afgrøder både til foder og til salg. Hertil skotsk højlandskvæg og Shropshire-får. De er nøje udvalgt, fordi de går og fjerner ukrudt på en lille mark med juletræer. Og Shropshire-fårene har ikke juletræer på menuen.

Mens fårene er glade for selvbetjening ved ukrudts-buffeten, er grisene mere krævende.


På dyrenes præmisser

”Det kræver faktisk en del arbejde at drive landbrug, når det hele sker på naturens og dyrenes præmisser. Og det gør det på Risbjerg Landbrug. Vi leverer det økologiske svinekød til slagteriet Friland, og vores koncept er godkendt af Dyrenes Beskyttelse. Det er 100 procent økologisk landbrug med fokus på dyrevelfærd og bæredygtighed”, forklarer Hans Erik Jørgensen.

”Vi bruger en masse forskellig mekanik på at passe dyrene, og det er naturligvis vigtigt, at vi har det rigtige grej. Maskineri er dyrt i dag. Derfor skal vi vælge rigtigt. Da vi skulle bruge en ny maskine til både at fodre søerne i faremarken, flytte grise, flytte grisenes hytter og mange andre funktioner, var vi godt og grundigt i tvivl. Distriktschef Otto Madsen hos Scantruck gav os forskellige maskiner på prøve, og det viste sig, at Manitou MLT625-75H Elite, er intet mindre end genial til vores formål”, siger Hans Erik Jørgensen.


Maskine uden trappetrin

”Vi har fokus på, at både unge og ældre skal kunne arbejde på Risbjerg Landbrug. Jeg er selv 55 år, men selv om man er lidt oppe i årene, kan man godt være med, hvis man har det rigtige grej. Vi skal ind og ud af teleskoplæsseren rigtige mange gange i løbet af en dag, og derfor havde vi også fokus på ind- og udstigningsforholdene. Med MLT625-75H Elite kan man gå direkte ind og ud helt uden trappetrin”, forklarer den fynske gårdejer.

”Samtidig passer den redskaber med vores anden Manitou, en MLT735, som vi havde i forvejen. Det er vigtigt, fordi vi har ret mange specielle redskaber, blandt andet til fodring af grisene. Når alt det andet er på plads, er det rart også at konstatere, at den nye Manitou kun bruger omkring 3,5 liter diesel i timen. Den kommer til at køre cirka 1200 timer om året”, fortæller Hans Erik Jørgensen.


Jord i Jordløse

Risbjerg Landbrug består i virkeligheden af fire gårde, Nygård, Risbjerg, Lillegården og Stenbjerggård.

”Jeg har haft mine egne dyr, siden jeg var 12 år og har leveret mælk til mejeriet siden jeg var 13. I alt har jeg nu været bondemand i 31 år, og jeg er ottende generation på gården, jeg stammer fra. Siden har jeg solgt ejendommen fra, men har beholdt jorden. Og det er lidt pudsigt, da den ligger i landsbyen Jordløse”, siger Hans Erik Jørgensen med et grin.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter