Automatisk oplæsning:

Skånsom håndtering af græs

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Lars Kristensen, Holmsland Maskinstation investerede til 2020-sæsonen i en KUHN pickup-rive.

Ikke en sten eller jord kommer med ind i skåret og videre i foderet, når indehaver af Holmsland Maskinstation, Lars Kristensen, river græs sammen til ensilage eller til hø med sin KUHN Merge Maxx 950 pickup-rive.

På de pandekageflade arealer mellem Stadil Fjord og Ringkøbing Fjord har Lars Kristensen altid sat en ære i at arbejde på jævne marker og holde foderet rent. Som medejer i faderens kvægbedrift med 100 økologiske malkekøer har han også i egen interesse et skarpt blik på foderkvaliteten, som fik et ekstra nøk opad med investeringen i KUHN pickup-riven til sæson 2020.

- Vi snitter græsset med en bugseret finsnitter og kan faktisk mærke forskellen. Knivene holder sig skarpe længere og sliddet er helt klart mindre nu end tidligere, hvor vi rev græsset sammen med en almindelig rotorrive, lyder erfaringen.

- Vi laver en del hø og wrap for kunder i området og udfører også rivearbejde for dem, der vil have en ekstraordinær kvalitet. Desuden bruger vi pickup-riven til halm. Her kan vi vende to skår ad gangen, hvis der er høstet med mejetærskere op til 25 fod.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Med det nænsomme løft af materialet udmærker pickup-riven sig til økologiske sædskifter og slætgræs med højt kløverindhold, fordi bladene herfra ikke udsættes for at skulle slæbes hen over jorden og falde ned mellem stubbene.

På maskinstationen kører pickup-riven normalt med cirka 14 kilometer i timen, og med den fart opnår den en imponerende kapacitet.

- Den er nem at komme omkring med og er hurtigt i skåret igen efter vendingen, så det bliver til noget, når vi kører med den. Og så er den nem at omstille til de forskellige opgaver.

- For eksempel er pickup-riven genial til hø, Her kan vi rive i hele arbejdsbreddens godt ni meter og lave to skår. Er der et lidt mindre lag, kan vi samle hele arbejdsbredden til et skår i midten, eller for eksempel køre det hele ud til den ene side, kører en omgang, og derved samle et skår fra to sider.

- Og skulle det være mindre endnu, kan den sagtens flytte og samle til et skår i hvilken som helst bredde, f.eks. op til 36 meter, men så er der nok ikke meget at køre efter, fortæller Lars Kristensen om maskinens fleksibilitet.