Nr. Vium Maskinstation får 20 procent mere kapacitet ud af de 12 rækkede majssåmaskiner, ved at sørge for at holde dem i gang hele tiden.

En 12 rækket bugseret majssåmaskine kan have en enorm kapacitet - hvis forholdene er til det, og foruden store marker, så kan en anden ret begrænsende faktor for kapaciteten ofte være optankning af frø og gødning.

Hos Nr. Vium Maskinstation i det midtjyske råder man over to 12 rækkede Amazone EDX-majssåmaskiner, og for at løse kapacitets-udfordringen under optankning af frø samt gødning har man anrettet en decideret opfyldningsenhed, som betjenes af en tredje chauffør.

- Den tredje chauffør står for at optanke begge majssåmaskiner med frø og gødning, og det passer med, at den ekstra chauffør med nød og næppe kan holde de to majssåmaskiner godt i gang, fortæller Poul Erik Clausen, indehaver af Nr. Vium Maskinstation.

Han fortæller, at kapaciteten cirka er øget med 20 procent på majssåmaskinerne ved denne løsning.

rich-media-1
Poul Erik Clausen har kørt med konceptet i fem år, men det er først til sæson 2020 at man har fået to bugserede majssåmaskiner, og nu mærker man for alvor den kapacitet-boost, som konceptet giver majssåmaskinerne.

Hurtig optankning

Poul Erik Clausen har drevet Nr Vium Maskinstation siden 2003, og i de sidste mange år er majsen blevet sået med Amazone majssåmaskiner.

- Vi har været utrolig glade for Amazone-maskinerne som har vist sig at være rigtigt driftssikre. Desuden er det en stor fordel, at der blot er to centrale så-kasser til majsfrøene. Det betyder, at vi kan fylde majsfrø i maskinen til 25 hektar på fem minutter - vi plejer at sige, at hvis man kan nå at ryge en cigaret under opfyldning, så har det taget for lang tid.

Til sæson 2020 investerede man i den anden 12 rækkede bugserede EDX majssåmaskine, mens man fik den første i 2015.

- Det var også i 2015 vi begyndte med at bruge blokvognen til at kører ud og fylde majssåmaskinen, og allerede der mærkede vi en stor kapacitetsforøgelse i konceptet. Så er det klart, at med maskine nummer to udnytter vi den tredje mand på blokvognen til opfyldninger endnu bedre, påpeger Poul Erik Clausen

Konceptet betyder blandt andet, at man ikke behøver at have en kran til læsningen på hver såmaskine, men man nøjes med én kran på hele maskinstationen, som også bruges til den Väderstad kornsåmaskine, som maskinstationen råder over.

- Når jeg kommer ud i marken, så slår jeg støttebenene ned til kranen samt sliskerne ned på blokvognen, når så-chaufføren ankommer, passer det med at han får fjernbetjeningen til kranen, og så læsser han gødning på, mens jeg læsser majsfrøene i, fortæller Anders Visgaard Jensen, som i foråret 2020 var chauffør på opfyldnings-sættet bestående af en mindre Massey Ferguson-traktor med Hymaco storsække-kran i tre-punktsliften, den tre akslet Herbst blokvogn i trækbommen, samt en Weidemann minilæsser oven på blokvognen.

rich-media-2
Hurtig optankning: Chaufføren på såmaskinen klarer optankning af gødning, mens chaufføren på blokvognen tager sig af opfyldning af majsfrø.

Klarer sig selv

Anders Visgaard Jensen fortæller, at hvis majssåmaskinerne kører med en god afstand mellem hinanden, så kan der godt være travlt med blokvognen, men det lykkes som regel at holde majssåmaskinerne kørende konstant.

- Som regel har vi majsfrøene med ud til kunderne, mens de selv har gødningssækkene til at stå. Majsfrøene hælder jeg op i bunden af en tidligere fodersilo, som er todelt, på den måde er der til de to centralplaceret frøkasser på såmaskinen. Der er lavet beslag, så den kan løftes med pallegaflerne på minilæsseren. Når jeg kommer ud i marken løfter jeg blot kassen op over så-kasserne, og åbner et skod i bunden, hvorefter frøene er fyldt i majssåmaskinen på rekord tid.

rich-media-3
Der er tale om bunden af en gammel fodersilo, som har to rum og et skod i bunden. De mange små poser med majsfrø fyldes i siloen, og der kan fyldes majsfrø i såmaskinen på under fem minutter, og såmaskinen holder dermed ikke stille i ret lang tid under opfyldning.

Og det er noget kunderne er glade for, fortæller Poul Erik Clausen.

- Det med at kunderne ikke behøver stå klar med frontlæsse-traktor eller teleskoplæsser for at fylde gødningssække i majssåmaskinen er noget vi har fået positiv respons på. Det samme gælder bestilling og håndtering af majsfrø. Når vi selv klarer det i langt de fleste tilfælde, så er kunderne fri for at tænke på det, og de ender ikke med nogle rester af frø. Desuden rydder vi også op efter os, og tager affaldet med hjem, påpeger Poul Erik Clausen.

rich-media-4
Chauffør Anders Visgaard Jensen er klar til endnu en opfyldning. Støttebenene på kranen er nede og det samme gælder sliskerne på blokvognen. Når såmaskinen snart kommer til forageret, er den hurtigt optanket med frø og gødning.