Udbyttemåling finder på nuværende tidspunkt sted hos 10-12 procent af de danske mælkeproducenter - og nu bliver det endnu lettere at komme igang for de sidste 80 procent.

Det går fremad med udbytteregisteringer i Danmark, og i 2020 blev der samlet set foretaget 11.000 udbytteregisteringer fordelt på græs, majs og helsæd.

- Det skete på 280 bedrifter, hvilket svarer til cirka 10 til 12 procent af de samlet danske mælkeporducenter, fortæller Peter Hvid Laursen, konsulent hos Seges.

Det tal forventer Peter Hvid Laursen bliver endnu højere i fremtiden, og det ser for alvor ud til, at teknikken nu er ved at være der til, at det kan lade sig gøre.

Men det kan være svært at gennemskue, hvordan man helt præcist kommer igang med denne udbytteregistrering.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det har Seges nu fundet en løsning på, eftersom de netop har præsenteret siden "Sådan kommer du i gang med digital udbyttemåling".

.- På siden guider vi helt konkret i, hvad man skal gøre, hvis man vil udbyttemåle udfra finsnitter, brovægt eller fra kørselsvogn. På siden tager vi brugerne i hånden, og viser step for step, hvad det præcis er, der skal til, for at det kan fungere, og så mælkeproducenten kan bruge de data til noget, som der kommer ud af det, påpeger Peter Hvid Laursen.

Du kan besøge siden ved at KLIKKE HER

rich-media-1
Billedet her er fra NIR-kortlægning ved Seges og CowConnect tilbage i 2019. Arkivfoto: Morten Damsgaard.

Behovet vil stige i fremtiden

Som maskinstation opfordrer Peter Hvid Laursen til, at man springer ombord på vognen nu, hvis man ikke allerede er i gang.

- Efterspørgselen efter udbytteregisteringer i marken er stigende, og efterspørgselen vil bestemt ikke blive mindre i fremtiden, fortæller han.

- Det er meget snart fortid, hvor en fodringskonsulent kommer ud og opmåler stakkene fra ensileringen. Om få år er det nødvendigt, at vi kender til, hvad der netop er blevet ensilereret, i det øjeblik finsnitteren er færdig med arbejdet.

- Især på de stadig større og større bedrifter, bliver lagerstyring vigtigere end nogensinde, og efterhånden som mange også har styring med, hvor meget foder der udtages af lageret hver dag, så bliver det et krav, at man også præcist ved, hvad der kommer ind på lageret i køresiloerne.

Peter Hvid Laursen påpeger også, at man i fremtidens klimaregnskab helt sikkert også skal bruge udbytteregisteringerne aktivt, når der skal afregnes for prisen på mælk.

- Vi kigger ind i en rigtigt spændende fremtid, hvor vi allerede nu skal springe ud i mulighederne, og få os nogle erfaringer, inden vi er afhængig af, at vi kan regne hundrede procent med de data, vi tager med hjem fra marken.

rich-media-2
Det bliver i fremtiden vigtigere end nogensinde før at vide, hvad der befinder sig i køresiloerne, ligeså snart maskinstationen forlader ejendommen med snitterholdet. Arkivfoto: Morten Damsgaard.