Det kan hurtigt blive en smule kompliceret at få systemerne i græsmarkerne til at gå op. Når først man har besluttet bredden på skårlægger, rive og kørsel med finsnitter samt vogne, så er det gyllevognens tur til at passe ind i systemerne.

Især ved faste kørespor, hvor alt trafikken foregår i de samme spor, er det i 95 procent af tilfældene 12 meter systemet, som har vundet indpas i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når det kommer til gylledelen er der mange måder at få den til at passe ind i det 12 meter system. Det mest nærliggende er nok græsmarknedfælderne, som kendetegnes ved at placerer gyllen med enkelt eller dobbelt disc.

Ønsker man i stedet at udbringe gyllen med slæbeskær, så kan det kræve en tilpasning af gyllevognen, da slæbeskærsbommen skal hen og ligge på siden af gyllevognen. Men sådan behøver det ikke at være.

Hollandske Slootsmid har i en længere årrække produceret slæbeskærsbomme, som hydraulisk foldes sammen og opbevares bagved gyllevognen, når der hentes endnu et læs gylle.

En sådan nedfælder er kommet til det sønderjyske, idet Christians Maskinstation til sæson 2020 har investeret i en 12 meter version fra den hollandkse producent, som faktisk leverer slæbeskærsbommen i op til 16 meter arbejdsbredde.

rich-media-2
Hollandske Slootsmid leverer slæbeskærsbommen i op til 16 meters bredde.

Stort tryk - lav vægt

Christian Feddersen er indehaver af den relativt nystartet virksomhed, Christians Maskinstation, hvor arbejdsopgaverne primært er dybdeharvning, såning, produktion af wrapgræs og hø samt naturligvis gylle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til sæson 2020 investerede han i en 25 ton AP gyllevogn og en 24 meter slangebom. Forud for græssæsonen kom der en 12 meter Slootsmid slæbeskærsbom til gyllevognen.

- Jeg synes virkelig godt om den enkelthed, der er i maskinen. Den har en let opbygning og er hurtig og nem at folde sammen, når der skal hentes et nyt læs gylle, fortæller Christian Feddersen fra førersædet på den New Holland T7.275 AutoCommand, som er trækdyret foran gyllesættet - og den har ingen problemer med at rykke afsted med de 25 ton gylle og den 12 meter slæbeskærsbom.

- Bommen vejer blot tre ton, så det kræver ikke en ekstra stærk lift på gyllevognen, påpeger han og fremhæver samtidigt det høje tryk den lægger på de enkelte skær.

- Hydraulisk kan jeg ændre trykket på de enkelte skær, og lige nu kører vi med 60 bars tryk, hvilket svarer til 15 kg pr. skær, siger den sønderjyske maskinstationsejere, som også fortæller, at flere kunder har henvendt sig til ham, efter han har fået netop dette setup.

- Ham, vi kører for her, er selv hollænder og kender systemet fra hjemlandet, og han er rigtig godt tilfreds med resultatet efter den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Hydraulisk kan trykket ændres på de enkelte skær, og på billedet her køres der med 60 bars tryk, hvilket svarer til 15 kg pr. skær.

Hentet i Tyskland

Selve slæbeskærsbommen foldes hydraulisk ind- og ud med blot fire hydrauliske stempler og forbliver bag ved gyllevognen under transport.

- Det betød meget for mig, at jeg ikke skulle til at have holdere og lignende passet til hen på siden af gyllevognen. Det her er utrolig enkelt og nemt at køre med, fortæller han.

Der er endnu ikke nogen importør af Slootsmid i Danmark, og det er dermed begrænset, hvor mange af disse slæbeskærsbomme, som kører i landet.

Det har også betydet, at Christian har købt nedfælderen i Tyskland. Faktisk har han købt langt de fleste af sine New Holland-traktorer hos den nordtyske forhandler Wüstenberg KG Landmaschinen i Niebüll, som også er forhandler af Slootsmid-programmet.

rich-media-6
Slootsmid slæbeskærsbommen foldes let sammen bag gyllevognen.