Varde Maskinstation har en ægte maskinstationsløsning i det seks meter såsæt, som tilmed forenkler maskinparken.

Med en ekstra række sådisc monteret bagerst på maskinen, en kran til læsning, en grubber i fuldbredde mellem traktor og såmaskine, og med et såsæt, som både kan begå sig i pløjet, harvet - og endda direkte stubjord, så har Varde Maskinstation en ægte maskinstationsløsning i det Kuhn Espro såsæt, hvor man netop har taget anden generation af setuppet i brug forud for sæson 2020.

- Med den ekstra sådiscsektion bagerst på maskinen kan vi så græsmarker med 7,5 centimeter mellem hver sådisc, og det er noget mælkeproducenterne er rigtig godt tilfredse med, når der skal udlægge ny kløvergræsmark, fortæller Niels Verner Thuesen, som er fast chauffør på det seks meter såsæt hos Varde Maskinstation.

- Den ekstra såsektion bagerst sidder placeret med 15 centimeters afstand, og sidder placeret, så der kører et dybdestyret slæbeskær, som også er monteret med 15 centimeters afstand. På den måde opnår vi et rigtig godt resultat med en meget tæt græsmark, når der sås græs på 7,5 centimeter.

rich-media-1
Den bagerste såsektion er eftermonteret med 13 centimeters afstand, og når der sås kløvergræs sås det både på denne og på de orginale såskær, dermed bliver afstanden mellem græsfrøene 6,5 centimeter.

Han påpeger desuden, at hvis der skal sås eksempelvis ærter ud sammen med græsfrøene, så benyttes gødningsskærerne på såmaskinen, som er placeret med 30 centimeters afstand til at placerer ærterne i jorden.

Det handler om præcis sådybde

Den første Kuhn Espro seks meter såmaskine fik Varde Maskinstation leveret til sæson 2017, og maskinstationen fortæller, at valget fladt på en Kuhn såmaskine, da man kendte til produktet fra maskinstations majssåmaskiner og river.

- Kuhn er et stærkt produkt, og da vi søgte en såmaskine, som kunne klarer såning af græsmarker med lille afstand mellem hvert såskær, der var den danske importør, Maskinhandler Indkøbsringen (MI) med på ideen om en ombygning fra begyndelsen, fortæller Anker Vestergaard, kørselsleder hos Varde Maskinstation.

Han fortæller, at når man udlægger en græsmark til slæt-græs, som typisk skal ligge i fem år, så er det meget vigtigt, at den etableres helt korrekt.

rich-media-2
Der er brug for alle 420 hestekræfter i Claas Axion 960 Cmatic, når den seks meter He-Va-grubber er i jorden.

- Vi har prøvet mange ting for at etablere en ordentligt kløvergræsmark, men jeg må sige, at det er denne løsning, som fungerer bedst, fortæller Anker Vestergaard og hentyder til den præcis sådybde, som er alt afgørende for en ordentligt etablering af kløvergræsmarken.

Til sæson 2020 har man investeret i en ny Kuhn Espro, som er identisk med den tidligere maskine - blot med den forskel, at den nye såmaskine har bedre overvågning på såslangerne, og med flere muligheder med lukning af såtude i forskellige bredder på plejespor og med forskellige sporvidder.

rich-media-3
Med kranen er man selvhjulpet hos maskinstations kunder, når der skal fyldes korn og gødning på såmaskinen.

Forenkler maskinparken

For at Niels Verner mere eller mindre kan klare sig selv i felten, er såsættet udstyret med en storsækkekran, så læsningen af storsække med både korn og gødning let kan ske hos maskinstationens kunder.

- Sidste år fik vi forespørgsel på grubning inden såning, og vi forsøgte at spædende en seks meter He-Va grubber mellem så-traktor og såmaskine - og det har virkelig været et hit, fortæller Niels Verner.

rich-media-4
Med grubberen på såsættet foregår etableringen af raps i efteråret også med dette sæt. Det forenkler maskinparken, da man dermed har solgt sin HeVa rapsgrubbesåmaskine.

- At etablere kløvergræsset om efteråret med grubberen betyder blandt andet, at græsset ikke drukner i et vådt efterår, og vi har faktisk både kørt med grubberen i pløjet og harvet jord.

Da Maskinbladet lægger vejen forbi Varde Maskinstation foregår noget af såningen af vårbyg direkte i en stubmark, hvor det blot er grubberen og såmaskinens disc, som står for jordbearbejdningen.

De 440 maksimale hestekræfter i Claas Axion 960 Cmatic, som er trækhest foran det seks meter såsæt, skal bestemt heller ikke være mindre, fortæller Niels Verner Thuesen.

He-Va grubberen har Varde Maskinstation haft gode erfaringer med fra en HeVa grubbesåmaskine til rapsetbalering, som maskinstationen nu har valgt at sælge, for i stedet at så rapsen med grubberen på Kuhn-såsættet.

- Det forenkler maskinparken og udnytter vores såsæt endnu mere, fortæller Anker Vestergaard om den ren win-win situation det giver maskinstationen.

Anker Vestergaard fremhæver blandt andet den løfteeffekt, som HeVa grubbetænderne har, som virkelig gør den effektiv - men også effekt krævende.

- Vi har også udstyret traktoren med 1.100 millimeter brede bagdæk til såarbejdet, fortæller Niels Verner Thuesen.

- Før havde vi tvillinghjul på traktoren, men den blev næsten 4,5 meter bred og var ikke særlig rart at komme rundt med på mindre veje. Denne løsning er langt bedre.

rich-media-5
Niels Verner Thuesen er fast mand på såsættet hos Varde Maskinstation.