Der er kræset om detaljerne på Morten Pedersens trafiksikre sprede-setup, som har været et stort familie-projekt.

Rebuilt by Brdr. Pedersen står der på siden af den røde møgspredere, som Morten Pedersen læsser endnu en skovlfuld staldgødning i med sin Massey Ferguson 7726S traktor med frontlæsser.

For der er kun ham på møg-holdet, og det er netop den røde tråd i det røde sæt, han betjener. Én mand skal kunne læsse og sprede - og gerne effektiv og med mest hensyntagen over for den øvrige trafik.

Resultatet er et helt unik sæt, som den vestsjællandske maskinstationsejer har fået opbygget med god hjælp fra sine to brødre.

rich-media-1
Foruden Morten, har brøderne Daniel og Mathias været fingersnilde under opbygningen af sprederen.

Begyndte med en stenskade

- Det begyndte egentligt med, at jeg fik en stenskade i min Buning-spredere, og begge spredevalser blev skæve og stod til en udskiftning, fortæller Morten Pedersen, som sammen med brødrene Daniel Pedersen og Mathias Pedersen gik i gang med selv at lave nogle spredevalser til sprederen.

- Vi lavede nogle kraftigere valser, som var otte centimeter større i diameteren end de oprindelige. Desuden blev de belagt med hardox-stål for at være endnu mere modstandsdygtige overfor fremmedlegmer, fortæller Morten Pedersen.

Ved samme omgang monterede brødrene en bagklap på sprederen, så den lettere kunne håndtere mindre spredemængder, som eksempelvis i kalk, som også er hensigten med sættet.

- Det var i vinteren 2017-2018, og til foråret 2018 investerede jeg også i en SiwiHitch med PTO-tilkobling, så jeg selv både kan læsse sprederen og sprede indeholder med samme traktor, uden at forlade førersædet, påpeger Morten Pedersen.

rich-media-2
Med Siwihitch kan Morten selv stå for læsning og udkørsel med samme traktor.

Sikker i trafikken

For at højne sikkerheden i trafikken monterede brøderne Pedersen et beslag bagerst på sprederen, hvor frontlæsserskovlen kunne monteres, og på den måde reducere længden på kørertøjet foran førerhuset.

- Det betyder meget, når man skal kører ud fra steder, hvor udsigtsforholdene er begrænset, påpeger Morten Pedersen.

Prikken over i'et blev sat forud for sæson 2020, hvor brøderne gav sig i kast med at male hele sættet i rødt og gråt - ligesom Massey Ferguson-traktoren.

- I samme ombæring fik vi monteret lys bag på skovlen, som tilmed er beskyttet. Når skovlen sidder på traktoren beskytter to gummidæksler for lysene, og på vejen fungerer de som lavt monteret kørelys, mens der i sprederen bagklap øverst er monteret højtplaceret kørelys sammen med rotorblik og arbejdslys.

rich-media-3
Skovlen bag på sprederen i transport-tilstand.

Skovlen monteres bag sprederen i to beslag, og holdes fast med to kæder.

- Det er ikke noget som tager ret lang tid at montere og afmontere, og med en spiralledning til lysstikket, så sikrer man, at trafiksikkerheden er i top.

Morten Pedersen kan nemlig have mange stop på sin arbejdsdag, da det hovedsageligt er mindre steder han kommer og tømmer mødninger og lignende med det røde sæt.

rich-media-4
Lysene på skoblen sidder beskyttet med to gummidæksler under spredearbejdet.

Lysene øverst på sprederens bagklap har eltilførsel af spiralledninger, som oprindelig købes til blokvogne, og Morten fortæller, at løsningen er helt optimal:

- Det eneste jeg påtænker at tilføje er et trådløs kamera på bagsmækken, så jeg på den måde hele tiden kan holde øje med dels spredebilledet bagsprederen og andre trafikanter, som kører tæt på mig.

Når skovlen er afmonteret på frontlæsseren, så har Morten en kofanger, han kan montere i beslaget på læsseren. Men udover at virke som et trafikværn med integreret lygter, så fungerer den også som en vej-skraber, med et gummiskær under bunden, så der kan ryddes op efter endt arbejde på asfaltvej.

- Ofte er en kost ikke meget værd, når jord og skidt på vejen er mere vådt end tørt - der fungerer denne gummiskraber helt fantastik, fortæller Morten Pedersen.

rich-media-5
Trafikværnet forrest fungere også som en vejskraber med gummiskæret nederst.

På vej mod tildeling

Forrest på sprederen er der monteret et gitter, som beskytter traktoren med flyvende sten fra spredevalserne.

- Vi var i begyndelsen en smule i tvivl, om det skulle monteres på sprederen eller traktoren, men ved at montere det på sprederen, så behøver det nødvendigvis ikke altid være den samme traktor, som er spændt for sprederen. Gitteret køres hydraulisk ud til dobbelt bredde under arbejdet, så Morten er helt sikker på, at der ikke kommer sten flyvende og smadrer sidespejle eller lignende.

rich-media-6
Det store gitter skydes hydraulisk ud under sprede-arbejdet.

Kommende projekt med sprederen er montering af udstyr, så der kan tildeles staldgødning og specielt kalk efter tildelingskort.

- Thorsen Teknik laver et monteringskit, hvor der monteres en føler på bundkæden og bagsmækken, så den kan registre doseringen, og derud fra kan den dossere mængden der spredes. Planen er, at sættet på sigt dermed også kan bruges til kalkspredning efter tildelingsfiler, som den lokale landboforeningen kan levere ud fra jordprøve-analyser, fortæller Morten Pedersen.

rich-media-7
Det røde og grå træk igang med spredearbejdet.