Erhvervsøkonomerne i Seges har lavet en analyse af fordelingen af omkostninger til maskinstation og omkostninger forbundet med bedrifternes eget arbejde.

Analysen viser, at hovedparten af de landmænd, som deltog i analysen, har valgt at bruge maskinstationen til omkring halvdelen af grovfoderproduktionen. Det kan gøres med lave omkostninger, men det er ikke nødvendigvis en god forretning. For analysen viser også, at de bedrifter, som enten har valgt at udlicitere markarbejdet helt eller har valgt at lave det hele selv, i gennemsnit har lidt lavere omkostninger ved grovfoderproduktionen end de der deler arbejdet med maskinstationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Set fra maskinrådgiverens synspunkt, så er det ikke ligefrem overraskende, at tendensen ser sådan ud.

- Det passer godt på det billede, jeg ser derude, fortæller Flemming Hedegaard, som er direktør for Byggeri & Teknik.

I sit arbejde som maskinkonsulent er han dagligt med til at regne på kapacitet og omkostninger i markarbejdet. Og set med Flemming Hedegaards briller er det en klar og tydelig årsag til, at sammenhængen er sådan.

rich-media-2
Flemming Hedegaard fortæller, at det er tydeligt, at de landmænd, som på forhånd har lagt en plan, er de samme, som har laveste omkostninger.

- Det er tydeligt, at de landmænd som på forhånd har lagt en plan, er de samme, som har lavest omkostninger, siger Flemming Hedegaard

Regn grundigt på tingene

Det er dog svært at sige, hvilken strategi der er bedst for den enkelte bedrift. Der er man, ifølge Flemming Hedegaard, nødt til at regne grundigere på tingene for at sikre, at man vælger den bedst mulige løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man skal lægge sin plan, så skal man være helt ærlig. Er man dygtig nok? Er der mandskab nok til at gøre det selv? Kan vi klare opgaven indenfor den tidsramme, vi gerne vil? Og kan vi levere den samme kvalitet? Jeg oplever tit, at landmændene er mere kritiske, når de får maskinstationen til at udføre arbejdet, end de ville være, hvis det var dem selv, der skulle udføre opgaverne, påpeger Flemming Hedegaard.

Samtidig er det vigtigt, at man kigger på sit nuværende setup og vurderer, om man skal investere yderligere i maskinparken og kapaciteten, eller om man skal overveje at afskrive det maskineri, man har og bruge maskinstationen til at udføre arbejdet. Og begge strategier kan give mening, mener Flemming Hedegaard.

- Det vigtigste er, at man har en plan. Hvis man har en plan, så er det også nemmere at sige nej tak til den driftige maskinforhandler, som ringer med et godt tilbud. Når man har en plan for, hvor man vil arbejde sig henad, så er det nemmere at agere, forklarer Flemming Hedegaard.

Uden en plan risikerer man at foretaget indkøb, som måske giver mening på den korte bane, men ender med at blive en dyr fornøjelse.

- Problemet er, at mange ikke regner på de faktiske omkostninger, de har ved en given opgave. Når traktoren er købt og finansieret, så er der en tendens til, at man ikke medregner de omkostninger i opgaven. Den står jo allerede i maskinhuset, og det giver et forvrænget billede af, hvad de faktiske omkostninger egentlig er, påpeger Flemming Hedegaard og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man skal gøre sig klart, at man konkurrerer med en yderst professionel spiller - og det kan være rigtigt svært, fastslår han.