Forårsarbejdet har trukket ud, og Varde Maskinstation forventer at afslutte korn- og majssåningen i kommende uge.

Mens store dele af landet kom forholdsvis tidligt igang med forårsarbejdet, så har man omkring Varde kunne mærke eftervirkningerne fra det våde efterår i 2019 langt ind i foråret 2020.

- Grundvandet står højt heromkring, og med de kolossale store mængder nedbør vi fik i efteråret, så har det været langt senere end normalt, vi er kommet igang med forårsarbejdet hos vores kunder, fortæller Anker Vestergaard, kørselsleder hos Varde Maskinstation i det sydvestjyske.

Han fortæller, at temperaturen har været langsomt opadgående, og det har betydet, at man ved indgangen til weekenden stadig manglede 200 hektar kornsåning og et par hundred hektar majssåning.

- Jeg forventer, at vi afslutter det sidste såning i løbet af kommende uge, fortæller han og bemærker, at foråret ikke har været uden udfordringer:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi fik 30 millimeter regn sidste weekend, og det har faktisk betydet, at vi først rigtigt kom igang igen med specielt såarbejdet op til St Bededag, og det er stadig ikke helt godt allesteder.

Da Maskinbladet lagde vejen forbi Maskinstations seks meter såsæt, var det heller ikke helt uden problemer, at den fik tilsået et stykke vårbyg nær Kviesø. Jorden er simpelthen stadig ikke hundred procent farbar.

rich-media-1
Såning af korn forventes af blive afsluttet i kommende uge. Der manglede knap 200 hektar kornsåning i Store Bededagene.

Stort spænd

De lavt liggende arealer er først blevet sent tjentligt, og sammen med de mere højtliggende arealer, så giver det en stor spredning på eksempelvis majssåningen.

Da Maskinbladet møder Anker Vestergaard i marken i St Bededagene sker det under majsningen, hvor majsen på den anden side af læhegnet, hvor majssåmaskinen er i gang med såarbejdet, der er majsen, som blev sået for et par uger siden allerede begyndt at spire.

Anker Vestergaard fortæller, at det ofte sker, at der sås vårbyg i den første uge af maj, men at såtidspunktet her i anden uge af maj, måske ikke bliver så kritisk, som ofte tilfældet, hvis temperaturen efterfølgende har været høj. 

- Vi har ofte været udfordret af en efterfølgende høj temperatur, hvilket betyder at rodnettet ikke får ordenligt fat, men det ser umiddelbart ud til, at det ikke bliver et lige så stort problem i år. 

Temperaturen er stadig lav, når vi tænker på, at vi er i anden uge af maj, fortæller den sydvestjyske kørselsleder, som fortæller, at maskinstationen også har været af sted i græsset, og der allerede i kommende uge komme et par kunder, der er klar til at få ensileret første slæt græs.

rich-media-2
Majssåningen udføres med to 12 rækkede majssåmaskiner på Varde Maskinstation.