Varde Maskinstation kan til sæson 2020 køre i marken med en ni meter gasbrænder til voksende afgrøder.

På Varde Maskinstation har man efterhånden en ganske stor erfaring i brænding af ukrudt med gas. I 2005 fik man den første gasbrænder leveret fra Envo-Dan, og til sæson 2020 har man fået verdens første gasbrænder til voksende afgrøder.

- Brændingsmetoden hedder selektiv brænding, da den er koncentreret i rækkerne i voksende afgrøder, fortæller Ole B. Jensen, indehaver af Envo-Dan, som producerer gasbrænderne.

rich-media-1
Ole B. Jensen fra Envo-Dan fortæller, at Varde Maskinstations 12 rækket renser til majs på 75 centimeter afstand er den første af sin slags i verdenen.

Det er første gang, der laves en ni meter brænder til rækkeafgrøder, og maskinen består af tre styk tre meter sektioner, hvor én er monteret i traktorens frontlift, og de øvrige er monteret bag på traktoren på den bugseret vogn, som også rummer gastanken, der leverer gassen til sektionerne.

rich-media-2
Maskinen består af tre x tre meter sektioner, hvoraf de to bagerste sidder på den bugseret vogn, som også rummer gastanken.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Med de forsøg vi har lavet, så kan majsen godt tåle gasbrænding, selvom den er op til 50 centimeter høj, fortæller Ole B. Jensen.

Afhængig af ukrudtstrykket så er der tale om cirka 30 kg gas pr. hektar, og gasmængden reguleres af hastigheden på traktoren.

- Det er klart, at jo større ukrudtsmængde, jo mere energi skal der bruges, fortæller Anker Vestergaard, driftsleder på Varde Maskinstation, som ser frem til at få maskinen i aktion i 2020.

- Maskinen er ikke helt klar endnu. Den mangler lige den sidste finish, men det skal vi nok nå inden sæsonen, fortæller han.

Han fortæller om store fordele med ukrudtsbrænderen for især økologer, da vinduet for at bekæmpe ukrudtet er væsentligt længere, nu hvor man kan køre selvom majsen er kommet op.

rich-media-3
Der mangler blot den sidste finsh før maskinen er klar til at rykke i de vestjyske majsmarker.