Den tyske producent af høstmaskiner og traktorer kan i 2019 fejre produktionen af finsnitter nummer 40.000.

I 1984 blev den første Claas Jaguar solgt i Danmark. Siden da er Claas Jaguar blevet de danske maskinstationers klart foretrækkende finsnitter, og man sidder i dag på store markedsandele af ikke bare det danske, men også europæiske marked.

Vi tager her turen 35 år tilbage i tiden til dengang den første danske maskinstation fik en Jaguar i maskinhuset.

Det var JV Maskiner i Brørup som solgte den første Jaguar i 600-serien, og der var tale om topmodellen i form af Jaguar 690 med hele 300 hestekræfter der var tale om. Køberen var Toftegård Maskinstation, og det var på daværende tidspunkt den stærkeste finsnitter i Danmark.

rich-media-1
I 1985 solgte man fem Claas Jaguar hos JV Maskiner i Brørup. Det blev til mere end 300 Claas Jaguar indtil 2016, hvor man solgte forretningen til Kolding Maskinforretning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Thomas Sørensen, indehaver af Toftegård Maskinstation, havde hørt om den nye Jaguar 600-serie, og han ringede derfor for at høre, hvad den kostede, fortæller Vagn Jensen, daværende sælger og medejer af JV Maskiner.

- Lillejuleaften 1984 besøgte jeg Thomas Sørensen, og handlen blev afsluttet, og til sæson 1985 kom maskinen til Danmark.

Inspirationstur syd for grænsen

Søn af Thomas Sørensen og tidligere ansat på Toftegårds Maskinstation, Jørn Sørensen, husker tydeligt dengang de opdagede den nye Claas-finsnitter.

- Vi havde tre Dronningborg finsnittere, men de blev for dyre at køre med. Vi var begyndt at kigge efter noget andet, men der var ikke rigtig noget, der passede til en maskinstation, fortæller Jørn Sørensen og fortsætter:

- Sydjydske Maskinstationer havde en tur til en tysk kollega. Det var en kæmpe maskinstation syd for grænsen, og han havde netop fået en 690'er, da vi besøgte ham, og der var ingen tvivl om, at det var sådan en maskine, vi havde brug for på maskinstationen.

Jørn Sørensen var dengang fast chauffør på den nye Claas-snitter, og ifølge ham var der en verden til forskel fra deres tidligere Dronningborg-snittere.

rich-media-2
Toftegård Maskinstation fik en 12 fods pick-up leveret til den 300 hestekræfter stærke Claas Jaguar 690.

En blev hurtigt til flere

Den store nyhed i Danmark skulle naturligvis også vises frem for andre, og derfor afholdte Toftegårds Maskinstation et åbent hus-arrangement i pinsen 1985, hvor en del benyttede lejligheden til at se kæmpemaskinen med den 300 hestekræfte stærke motor , inden den for alvor skulle i marken. Snitteren var desuden udstyret med en 12 fods pick-up , som også var det eneste leveret i Danmark. En særlig velset teknisk nyhed var en metaldetektor, som stoppede alt metalaffald fra at komme ind i maskinen.

Den megen opmærksomhed for den store maskine førte da også med sig, at JV Maskiner i 1985 solgte yderligere fire snittere til Bounum Maskinstation, Skamstrup Maskinstation, Gads Maskinstation og Lintrup Maskinstation. Særligt handlen med Skamstrup Maskinstation gik som smurt:

- Jeg var der kl. 11.40, og kl. 12.15 var slutsedlen lavet, fortæller Vagn Jensen. Skamstrup Maskinstation vidste sig siden at blive en trofast Claas-kunde, og i 2004 fik man en ret speciel Claas Jaguar leveret.

- Vi havde lige bestemt, at Skamstrup Maskinstation skulle springe købet af ny snitter over i år, men da Claas i 2004 fra Tyskland ringende og fortalte, at de havde Jaguar nummer 20.000 klar til levering hos en dansk kunde, så ringede jeg alligevel til Hans Larsen, og jeg fik ham overbevist på 5 minutter, fortæller Vagn, der senere kunne levere den flotte jubilæumsmodel i sølvfarve til Skamstrup Maskinstation.

rich-media-3
I 2004 fik Skamstrup leveret jubilæums-modellen Claas Jaguar nummer 20.000. Foto: Martin Lauridsen.

JV Maskiner bestod af Vagn Jensen og Jens Kristensen, som startede i 1984 med Fendt- og Claas-forhandling. Det blev til mere end 300 Claas Jaguar gennem tiden, inden JV Maskiner lukkede ned og blev en del af Kolding Maskinforretning 1. januar 2016.