Hvilken græsrive skal man købe? Dørken Maskinstation tog på Græsland og fik svaret med hjem.

Et stenkast fra Thyregod i det midtjyske styrer Casper Rauff Pedersen fra Dørken Maskinstation den røde Massey Ferguson op og ned over de små bakker, hvor kløvergræsset ligger og venter på at blive revet sammen. Bag traktoren kører en orange Kuhn rive med fire rotorer. At det netop er sådan en rive, som er monteret på traktoren, er ikke en tilfældighed.

Da man hos Dørken Maskinstation stod og skulle udskifte den tidligere 14 meter græsrive, var man en smule i tvivl om, hvilken rive man skulle vælge.

Riven kan styres fra terminalen eller fra joysticket, hvor jeg faktisk selv bestemmer, hvad jeg styrer hvor.

- Casper Rauff Pedersen, maskinfører, Dørken Maskinstation.

- Vi har i noget tid kørt med to forskellige rive-mærker på maskinstationen, og havde egentligt regnet med, at det skulle være én af disse to mærker igen. Men da Græsland 18 løb af stablen i juni, tog vi til arrangementet, da der blev vist stort set alle de river, som var på markedet, fortæller Kristian Thisgaard, som er indehaver af Dørken Maskinstation, som han driver sammen med broderen, Frede Thisgaard - og faktisk har gjort det i 40 år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Godt grundlag

Inden man tog på Græsland, havde man ikke regnet med, at det skulle ende i et kommende køb, men man gik alligevel målrettet efter storriver og nærstuderede riverne til arrangementet.

- Det fantastiske med Græsland er, at man får et rigtig godt grundlag at vælge nye maskiner ud fra. Det hele går op i kløvergræsset, som er i fokus på flere områder, og det er virkelig noget, som tillader mig, påpeger Kristian Thisgaard.

Ikke nok med, at riverne var udstillede på et fælles udstillerareal, så kørte riverne også to gange i løbet af dagen, og det gjorde bestemt ikke sammenligningsgrundlaget ringere:

- Man kan naturligvis sige, at alle køretøjer netop den dag er toptrimmet til at yde deres absolut bedste, men man kan alligevel sammenligne de udsagn, som sælgeren kommer med, og holde det op mod virkeligheden, når maskinerne kommer i aktion, fortæller den midtjyske maskinstationsejer.

Behagelig oplevelse

Efter Græsland endte det med, at Dørken Maskinstation fik en knap 15 meter Kuhn-rive på demonstration, og riven er fortsat at finde hos maskinstationen.

- Den har gjort det rigtig godt indtil videre. Men der har jo heller ikke været meget græs at rive i sommer, så det bliver jo faktisk først spændende om 5 eller 10 år, når vi ved, hvordan riven opfører sig, når den begynder at blive slidt, fortæller Kristian Thisgaard.

Men allerede nu er der glæde at spore under rivearbejdet hos den faste pilot på maskinen, Casper Rauff Pedersen.

- Jeg kan rigtig godt lide styringen af riven, fortæller han, mens traktoren og riven nærmere sig forageret, og Casper med få klik løfter de enkelte rotorer og vender rundt, hvorefter de sænkes igen. Vi kører i en kile, men til trods for, at det kræver fire klik at løfte, og efterfølgende fire klik for at sænke rotoren, så sker det ganske let fra joysticket, som hører med til riven.

- Riven kan styres fra terminalen eller fra joysticket, hvor jeg faktisk selv bestemmer, hvad jeg styrer hvor. Det kan dog være en udfordring, da der ikke er symboler på joysticket, men når man først vænner sig til det, er det meget behageligt at arbejde med, fortæller han.

Enkelt og kraftig

Nogle af de områder, som tiltalte Dørken Maskinstation var blandt andet den kraftige opbygning af rive-stellet.

- Desuden er riven fuldhydraulisk, og det giver os den fordel, at vi kan booste de forreste rotorer med 20 procent, når der eksempelvis er meget græs. Derved kaster de forreste rotorer græsset længere, hvilket tager en smule af belastningen fra de bagerste rotorer, fortæller Kristian Thisgaard, som også bemærker, at det er meget let at skifte rivefingere på rivearmene.

- Vi behøver ikke afmontere alle rivefingere for at skifte eksempelvis de inderste rivefingre. De kan let afmonteres hver for sig.

Casper Rauff Pedersen tilføjer også den detalje, at der er rigtig godt arbejdslys på riven fra fabrikkens side.