Chaufføren i læssemaskinen giver tegn, og John Deere'en bliver sat i fremad gående gear, mens drive-sticket langsomt bliver trykket frem. John Deere'en letter fra stakken og ud mod marken. Her startes PTO-udtaget, og endnu et læs fiber spredes ud på marken.

Bag rattet sidder 25 årige Morten Riis, som nu på fjerde år driver MR Agro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er rart med en hjælpende hånd, for jeg må nok sige, at arbejdet bliver der ikke mindre af.

- Morten Riis, indehaver af MR Agro

- Jeg har altid drømt om at blive selvstændig, så det er en drøm der går i opfyldelse, fortæller Morten Riis, mens endnu en vending tages med maskinstations største traktor med den nyeste maskine på maskinstationen: John Deere 7920 med den 15 kubikmeter Tebbe-spreder.

Morten Riis er bevist om, at hemmeligheden bag succes i maskinstationsbranchen er kvaliteten af arbejdet:

- Der er nok om buddet, så det der skal skille en ud er, at man laver et fornuftigt arbejde. Jeg vil hellere have et ry for at lave kvalitetsarbejde frem for et ry for at køre billigt, fortæller den unge maskinstationsejer fra førersædet, mens traktoren suser mod stakken, for at få fyldt endnu et læs fiber på den grønne spreder.

Dog påpeger han, at man naturligvis også skal være skrap på prisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morten Riis erkender, at det ikke et let at starte op som en nystartet maskinstation i branchen, men den konstante konkurrence, holder ham også skrap:

- Det gør det også en smule spændende, at man faktisk skal kæmpe for at have sin berettigelse. Og den bedste måde at kæmpe på, er at lave et højt kvalitetsarbejde, så kunden ringer igen. Det er ikke prisen man skal konkurrer på, er jeg overbevist om.

Samarbejde er vigtigt

Morten Riis er opvokset nær Fårbæk i det midtjyske, hvor forældrene har et nedlagt landbrug. Herfra driver Morten Riis i dag sin maskinstation.

Forretningen startede han tilbage i 2012, hvor han købte en brugt New Holland 8360 med frontlæsser og 5.400 timer på bagen. Det hele foregik mens han tog uddannelsen til produktionsleder på Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg.

- Jeg startede med at drive mine forældres jord, som jeg lejede, og når der ikke var brug for traktoren der, så lejede jeg traktoren ud, enten med eller uden chauffør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morten Riis nævner, at uden gode samarbejdspartnere var maskinstationen ikke vokset så hurtigt, som det har gjort indtil nu:

- En landmand lejede min traktor, og jeg brugte ham til at så kornet på det jord jeg lejede af mine forældre. Jeg hjalp ham med markarbejdede og på den måde kom der stille og roligt gang i forretning.

I løbet af sommeren 2013 lejede Morten Riis en wrapper af en anden landmand, og begyndte så småt at køre ud og wrappe baller for kunder med den.

- Allerede i vinteren 2013/14 købte jeg en helt ny Kuhn kombi-presser, fortæller Morten Riis, som i løbet af 2014 både købte skårlægger og rive.

- Kombipresseren gør mig i stand til at lave to arbejdsgange i en, hvilket er meget praktisk, når det stadig er en enemandsvirksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morten Riis får dog god hjælp af faderen og nogle kammerater, når der er virkelig travlt.

- Det er rart med en hjælpende hånd, for jeg må nok sige, at arbejdet bliver der ikke mindre af.

Forretningen tog fart

I dag udgør samarbejdet med andre stadig en meget stor del af forretningen, og MR Agro kører eksempelvis staldgødning ud sammen med en lokal maskinstation, som er noget større.

- I 2013 lejede jeg en staldgødningsspreder, og begyndte at køre ud med den, men i 2015 lukkede landmanden, som jeg lånte den af, og der skulle ske noget andet.

- Det endte med, at jeg købte en helt ny Tebbe-spreder, og sammen med den fik jeg et samarbejde op at stå med den lokale maskinstation, så vi kunne komme med hver vores spreder og udnytte kapaciteten af to spreder samlet på ét sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at både Morten Riis og maskinstationen har hver deres kunder de servicerer med begge spreder på én gang.

MR Agro benytter også den lokale maskinstation til andre opgaver, eksempelvis er det maskinstationen, som står for høstarbejdet af de i alt 75 hektar jord, som Morten Riis i dag driver. Halvdelen af de 75 hektar jord bruges til produktion af wrapballer, som sælges videre

- Jeg kunne godt tænke mig at drive mere jord, men i vores område er kartoffelavlerne meget stærke, og de får som regel først fat i det jord, som kunne være interessant.

Lys fremtid

I de første par år af maskinstationslevetid lejede Morten Riis sig ud til andre lokale maskinstationer, for at fylde de tomme dage ud.

- Jeg kørte eksempelvis lastbil om natten i hverdagene, så jeg kunne stadig udfører arbejde på min egen maskinstation i weekenden. Det var jo langt fra hver dag, at der var noget at lave, men efterhånden som tiden gik kom der mere og mere, erkender den unge maskinstationsejer, som dermed ser lyst på fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Til sæson 2017 har jeg købt en ny frontlæsse-traktor. Min gamle New Holland 8360 med frontlæsser har nu rundet 9.400 timer, og jeg har i stedet anskaffet mig en Case IH Puma 160 CVX med frontlæsser fra 2013 med 2.500 timer. Det er klart frontlæsser-traktoren som kører mest i løbet af året, fortæller han.

Foruden arbejdet med wrapballer og møgkørsel råder Morten også over en hegnsklipper samt en afpudser til at destruere de afklippede grene.

- Jeg har også købt et brugt butterfly-sæt. Jeg er klar over, at kapaciteten virkelig betyder noget, selv ved de forholdsvis mindre steder, som jeg kommer, hvor wrap-behovet er stort - når vejret er til det, så skal der ske noget i en fart.

Og netop vejret er med til at holde Morten skrap i sæsonerne.

- Jeg er overbevist om, at det glæder om at overholde de aftaler, som man laver med kunderne, også selvom det indimellem kan være svært, når vejret presser en - men det er med til at gøre arbejdet spændende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Morten Riis fortæller i øvrigt, at hvis arbejdsmængden vokser ligeså meget i 2017 som i 2016, så skal han enten til at ansætte en ekstra mand, eller til at sige nej.