Traktor og møgspreder kommer kørende hen mod møgstakken, traktoren placerer sprederen foran stakken, sænker liften og wupti - hele møgsprederen er afmonteret på meget få sekunder.

Traktoren vender rundt og sænker frontlæsseren og starter læssearbejdet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg kan med dette system passe mig selv hundrede procent. Det er ikke nødvendigt med en gummiged i marken til læsning af sprederen.

- Jens Christian Mauritsen, testpilot på den nye Siwi hitch-krog

Når møgsprederen er læsset, bakker traktoren igen hen til trækket på møgsprederen, hæver liften og få sekunder senere er traktor og møgspreder igen på vej ud mod marken med endnu et læs møg.

I førersædet på Massey Ferguson 8690 med frontlæsser sidder Jens Christian Mauritsen, bedre kendt som 'Mause', og han er den første i Danmark, der afprøver det nye hitch-system fra Siwi, hvor alle hydraulikslanger, el-stik og PTO-aksel afkobles og monteres, uden Mause skal ud af traktoren.

- Indtil videre har jeg kørt 500 læs, og det har faktisk kørt fra dag nummer et, fortælller Mause fra førersædet i Massey Ferguson-traktorens, mens han fylder skovlen endnu engang med et læs møg til sprederen.

Modulopbygget

Hitch-krogen er udviklet af Rasmus Helms, som er indehaver af Siwi, og de viste de første fuldautomatiske hitch-kroge frem på Agromek i 2012. Dengang var det dog kun lift og hydraulikslangerne, der automatisk blev koblet af og på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Siden den tid har vi solgt flere anlæg, som kører på maskinstationer, hvor de bruges til at spænde frakørselsvognen efter finsnitteren til kørsel i faste kørespor, fortæller Rasmus Helms.

Systemet er opbygget i moduler, og på Jens Christian Mauritsens sæt betyder det, at der er et traktormodul, som monteres i traktorens liftarme, og et modul til sprederen, som monteres i sprederens træk.

- Modulerne betyder, at vi kan spænde et hvilket som helst redskab i hitch-krogen. Det er ligegyldigt om det er med eller uden kugletræk, om det er med elektrisk styring eller tvangsstyring, og modulerne kan af- og påmonteres på traktor og redskab på fem minutter, forklarer Rasmus Helms.

Rasmus Helms blev kontaktet af Jens Christian Mauritsen forud for sæson 2016, om bygning af den første fuldautomatiske hitch-krog med PTO-aksel:

- Jeg havde set hitch-systemet på Agromek tilbage i 2012, og der talte Rasmus og jeg omkring mulighederne for at kunne få en automatisk af- og påmontering af PTO-akslen. Da jeg til sæson 2016 fik brug for et sådan system, tog jeg igen kontakt til Rasmus, og jeg fik mulighed for at teste den første prototype af systemet, fortæller Jens Christian Mauritsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har været rigtig spændte på prototypen, men indtil videre er det jo gået rigtig godt, fortæller Rasmus Helms.

Kræver blot hydraulik

Af- og påmontering af systemet kræver blot et ekstra enkelt dobbeltvirkende hydraulikudtag, end dem der i forvejen skal bruges til at håndtere eksempelvis møgsprederen.

Alle hydraulikkoblinger, elstik og PTO-akslen sidder i en holder, som betjenes med et lille hydraulikstempel, som sørger for at låse og låse op for enheden.

- Når jeg kommer hen til møddingen, så låser jeg koblingen på hitch-krogen op hydraulisk, også sænker jeg blot liften, og møgsprederen er afmonteret. Når jeg skal koble møgsprederen på igen, bakker jeg hen og samler den op, og idet jeg kører afsted mod marken, sætter jeg tryk på det stempel, som låser koblingen, og modulet sørger for at hydraulik, elstik og PTO-aksel bliver låst sammen, fortæller Mause fra førersædet på den velvoksne læssetraktor.

Dermed kræver det ikke en længere pause i arbejdet, når møgsprederen skal kobles af og på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når Mause sætter olietryk til låsning af koblingen, så bliver det overskydende olie, som ikke benyttes til låsningen fyldt i en akkumulator, som sørger for en korrekt tilkobling af PTO-akslen:

- Hvis PTO-akslen er blevet drejet eller på den ene eller anden måde ikke pludselig passer ud for traktorens PTO, så vil akkumulatoren sørge for at sætte tryk på PTO-koblingen i modulet, og når PTO'en tændes, så skubbes den automatisk sammen, forklarer Rasmus Helms.

Én mands job

At Mause selv kan både læsse møg og sprede det med samme traktor, sparer ham for en mand.

- Jeg kan med dette system passe mig selv hundrede procent. Det er ikke nødvendigt med en gummiged i marken til læsning af sprederen. Den anden dag kørte jeg 52 læs, og hvis jeg selv skulle ud af traktoren og over i gummigeden for hvert læs, så vil det hurtigt tage lang tid. Tid som jeg i stedet bruger på at være effektiv, fortæller Mause.

Perspektiverne er mange i denne løsning, da flere opgaver på en maskinstation lægger op til, at én mand kan løse flere opgaver alene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kalkspredning er et meget godt eksempel på en opgave, hvor meget kalk i Danmark læsses af i marken af lastbiler, og mange maskinstationer bliver nød til først at fragte en gummiged ud i marken, og derefter kan én mand passe sig selv. Med Siwi-hitch-krogen, så kan én mand klare det hele med én traktor, påpeger Mause.

Da hitch-krogen også kan monteres på redskaber, som sidder i liftarmene, så kan et stort seks meter discsåsæt også hurtigt afmonteres i marken, og traktoren med frontlæsser kan pludselig selv stå for læsning af korn og gødning, inden såarbejdet forsættes.

Samarbejder

Mause er indtil videre et enemandsfirma, som arbejder sammen med Rostgaard Maskinstation.

- Jeg spreder alt det spredearbejde med møg de får ind, og så har jeg også selv et par mindre steder jeg kører. Desuden har jeg også en bigballepresser, fortæller Mause.