På Harsø's stand på Agromek kan der opleves flere spændende nyheder, og Harsø har høstet flere stjerner op til Agromek med i alt ni stjerner fordelt på fire nyheder.

Til sæson 2014 sendte Harsø en ny generation gyllevogn ud på de danske marker. Der er tale om en ny serie vogne med tankvolumen op til 30 ton. Hvor selve vognen i nogen udstrækning er en videreudvikling af de hidtidige supertankere fra Harsø, så er den nye læssekran, eller multikran som Harsø kalder den, en produktnyhed i sig selv, og Harsø har fået tre stjerner på Agromek for den nye kran.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor rækkevidde

Læssekranen er centermonteret ved vognens forende og kan drejes ud til begge sider. Selve kranarmen er udført i to seks tommer rør, hvor igennem gyllen læsses, og disse rør er en del af selve kranarmen. Inderste led mod drejekransen er dog i otte tommer rør.

Kranarmen har tre led, som alle kan bevæge sig mellem 90 og 100 grader, så der kan nemt kan læsses fra de fleste for- og lagertanke med og uden overdækning. Der er udskud på yderste led, og dette er igen udført i to seks tommer rør, og således er der to afgangsstudse fra læssepumpen.

De to primære led på kranen er udført med et dobbelt hængsel, og herved får gylleslangen en større radius at bøje over, og derved stresses slangen væsentlig mindre.

Ved hvert led er de to rør erstattet af to stykker seks tommer gylleslange på omkring en meters længde. Disse slanger er monteret på rørene med en flange med fire bolte. Ved eventuelt slangebrud er det således kun relativ små længder på én meter som skal udskiftes - og dette gøres nemt ved at bolte de to flanger af rørene, og derved kan hele slangestykket tages ned fra kranen og nemt udskiftes i en mere behagelig arbejdsstilling og højde.

Kranen kan monteres med Harsøs patenterede fritløbspumpe, som muliggør en hurtigere aflæsning direkte gennem pumpehuset. Dette er muligt ved at en hydraulisk anordning trækker pumpehjulet væk fra pumpehusets bundindløb, og der bliver derved fri mellem pumpehjul og pumpehus. Endvidere er der ved læssepumpens bundindløb monteret en spadeventil som lukker når multikranen lægges tilbage ind over vognen, og unødig spild og svineri af gylle mindskes til et minimum. Overløbsrøret er ført midt imellem de to rør i kranarmen, og er ligeledes ført ind i tanken gennem multikranens drejekrans.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Betjening af multikranen sker via en trådløs Scanreco pult, som blandt andet kendes fra mange lastbilkraner. Styringspulten til multikranen er således uafhængig af gyllevognens touchskærmbetjening.

Bred slangebom

Den nye generation gyllevogn fra Harsø kan udstyres med en helt ny type slangebom, som Harsø har fået to stjerne for på Agromek.

Skamstrup Maskinstation har fået leveret den nye slangebom til sæson 2014. Bommen er på hele 36 meters arbejdsbredde, og er monteret med fire fordelere. Henholdsvis to fordelere med udløb på begge sider, samt to fordelere med udløb på den ene halvdel.

Bommens første vingesektioner er på godt og vel 10 meter, og således er bommens fysiske minimums arbejdsbredde 24 meter. Dertil kommer to yderled på seks meter og bommen kommer dermed op på de imponerende 36 meter.

Harsø Maskiner A/S har udvilket supportarme til den brede bom, som afstiver og støtter bommen på langs med kørselsretningen. Armene er monteret henholdsvis på hver side af gyllevognens tank og et stykke ud på hver vinge af bommen. Cirka midt på supportarmen er der et hydraulisk tandhjulsled, som folder supportarmen ind sammen med bommen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antidryp

Antidryp fungerer på Harsø bommene således, at der under den egentlige bomramme sidder endnu en ramme, hvor gylleslangerne er monteret gennem, og de holdes rette ved hjælp af en fjederanordning.

Denne underramme vippes 180 grader op via to hydraulikstempler for hver sektion. Mellem hovedrammen og underrammen er gylleslangen monteret vandret og det er altså heromkring slangen drejer, når den nederste del vippes op. Således opstår der ingen knæk på gylleslangen og man kan derfor anvende hele stykker gylleslange fra fordeleren og ud til udløbet lige over afgrøden.