Nyheder

Gyllevogn bygges op som en sprøjte

15. feb. | Indrykket af Maskinbladet

Hos Brdr. Rasmussen i Troldhede er man klar til at udbringe protamylasse i ombygget gyllevogn

Del artiklen:

Gyllevognen bakkes ind på værkstedet. Alle slanger rykkes af bommen. Pumper og trevejshane afmonteres af gyllevogn. Der laves plads til kompressor, lufttanke - og det hele ser en smule uoverskueligt ud, da vi møder Niels Christian Rasmussen - eller i daglig tale 'Tækker', en tredjedel af Brdr. Rasmussen A/S nær Troldhede. Han har foruden maskinstation og eget landbrug også gang i entreprenørarbejde og faktisk også et byggefirma - og nu også et gyllevognsprojekt.

Det er dog langt fra første gang, at der laves specialopbygninger på Brdr. Rasmussens værksted. Der er også blevet ombygget såmaskiner, ammoniaknedfældere og andre specialløsninger til brødernes livlige forretninger eller for andre.

Små doseringer

- Synes du, det ser uoverskueligt ud? Nej, det tror jeg kunne være meget værre, fortæller Tækker Rasmussen, som i den grad har skruet hænderne rigtigt på.

Og det skal an også have for at kaste sig ud i sådan et projekt, hvor hele gyllevognen mere eller mindre skal have en anden styring.

- Vi kommer faktisk kun overordnet set til at bruge den gamle Samson computer til hjulstyring og kranen. Resten bliver en Müller computer, som klarer styringen og tildelingen af protamylasse.

Bi-produktet fra kartoffelproduktionen hos Brande kartoffelmelsfabrik skal udbringes i doseringer fra 500 kilo til fem ton pr. hektar, og med så små mængder skal protamylassen håndteres ganske særligt.

- Vi bygger gyllevognen op som en sprøjte. Det vil sige med recirkulering af væsken med 3,0 til 3,5 bars tryk, så vi sikrer samme dosering på tværs af bommen. Gyllevognen kommer til at køre efter tildelingskort og kan dermed ændre doseringen hen over marken, afhængig af hvad jordprøverne fortæller om behovet for protamylasse.

Lettere med luft

Dyserne åbner og lukker med luft, og man kunne også vælge en elektrisk løsning, men som Tækker Rasmussen fortæller: Det skal være let og simpelt lavet.

- Hvis der sker en eller anden elektrisk fejl, kan vi løbe rundt og søge efter strømmen, indtil vi finder et eventuelt brud, mens vi med luft kan høre, hvis der er en utæthed. Det bliver vi helt sikkert gladest for i længden.

Tækker har dog langt fra været alene om projektet. Montør Kenneth Mortensen fra Farmas har også brugt mange timer på projektet, ligesom Kurt Aagaard, som skal køre med vognen også har brugt mange timer på værkstedet.

- Styringen af bommen kommer fra Müller og alle komponenter leveres af Brdr. Toft, fortæller Tækker.

Brdr. Rasmussen bygger systemet på en Samson PG 20 med centralsmøring og udskydelig aksel.

- Det er vigtigt for os med den udskydelige aksel, da vi helt sikkert kommer til at køre i noget kartoffeljord, hvor det ikke ellers var planen, at en gyllevogn skulle køre.

Bommen bliver desuden 28 meter bred.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

reklame