Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Jo federe des bedre – men endelig IKKE for tunge!

6. nov. 2020 | Indrykket af Nutrimin

Kun ca. 85 procent af de tunge men magre polte kommer frem til 2. løbning.

Del artiklen:

Kun ca. 85 procent af de tunge men magre polte kommer frem til 2. løbning, mens det er næsten 100 procent af de lette men fede polte, som kommer frem til 2. løbning (SEGES Svineproduktion, meddelelse 1206).

Tryk her for at se: "Sammenhængt mellem vægt ved løbning og "holdbarhed" ved forskeligt huld.

Groft sagt, så vil 10-15 % flere af fede, langsomt voksende polte sammenlignet med ”magre hurtigløbere” nå længere end blot et kuld grise. Dette er en bemærkelsesværdig stor forskel, som vi bør tage til efterretning.

Afprøvning viste også, at en høj løbealder hos poltene medfører, at en større andel af disse bliver sat ud inden deres løbning til andet kuld. Forsøg har samtidig vist, at polte, der vokser hurtigt, har en øget forekomst af osteochondrose (ødelagt ledbrusk).

Kort sagt, skal vi sænke tilvæksten, lave mere spæk og samtidig sørge for at få vores polte løbet, når de har alderen til det. Afprøvningerne understreger vigtigheden af, at vi fodrer vores polte optimalt (fodersammensætning og foderstyrke), og at vi får dem løbet rettidigt. Vores polte skal løbes, når de er 230-240 dage og vejer 145-160 kg. Og der skal de så have gerne have mere end 16 mm rygspæk.

Strategien hedder slutfedning af polte fra 100 kg:

  • Udsortering af magre ved f.eks. snitvægt på 100 kg
  • Lavt lysin- og proteinindhold: 3,5-4,0 g ford. lysin pr. FEso svarende til 85-92 g ford. protein pr. FEso
  • Høj foderstyrke: 3,5 FEso pr. dag fra 100 kg (en polt opfedes ikke med 2,5-2,7 FEso pr. dag)

På dette års Faglig Nyt 2020 (SEGES, Svineproduktion) havde Thomas Sønderby Bruun, specialkonsulent, Ernæring & Sundhed nedenstående vejledning til, hvordan resultaterne af afprøvningerne kan implementeres:

Tryk her

Slå på tråden og kontakt Nutrimin for at få en snak om, hvordan foderstrategien for dine polte kan sikre, at en endnu større andel af dine søer kommer frem til 2. løbning.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.