Nyheder

God blandekvalitet med selvkørende Strautmann fuldfoderblander

21. mar. | Indrykket af Ingemann Larsen A/S

Kvalitet for pengende

Del artiklen:

Fræserhovedet foran løsner ensilagen, inden den kommer i blandekarret. Det giver en god blandekvalitet og kortere blandetid, viser erfaringerne på en nordjysk malkekvægbedrift, der har investeret i en fabriksny, selvkørende vertikalblander.

Det var ikke mindst for at opnå den bedst mulige blandekvalitet, at Robbin van den Dool og hans familie i november 2019 besluttede at investere i en fabriksny, selvkørende og selvlæssende vertikalblander.

Der er tale om en 20 kubikmeter Strautmann Verti-Mix 2002 Double SF, som blev leveret af Ingemann Larsen A/S i begyndelsen af februar i år. Den har to blandesnegle og drives af en 200 hk John Deere-motor.

Robbin van den Dool ejer og driver Lykkegaarden ApS ved Aggersund i Han Herred sammen med sine forældre, Dirk og Hilli van den Dool, hustruen Mirjam van den Dool og søsteren Henriette van den Dool. 

Familiebedriftens besætning er på 310 Holstein-årskøer plus opdræt. 

Rigtig god blandekvalitet

- Vi oplever en rigtig god blandekvalitet med vores nye, selvkørende fuldfoderblander. Det skyldes, at fræserhovedet foran løsner ensilagen, inden den kommer i blandekarret. Det giver en kortere blandetid, forklarer Robbin van den Dool.

- Desuden sparer vi tid til læsning, da man kan blive siddende i samme køretøj hele tiden under læsningen. Endelig spildes der praktisk talt intet foder i forbindelse med læsningen. Man kan nemlig køre frem mod stakken til sidst og samle de foderrester, der måtte ligge tilbage, op med fræserhovedet, fortæller den nordjyske kvægbruger.

Han peger desuden på, at fræserhovedet laver et meget rent og tæt snit, så der går længere tid, inden ensilagen begynder at tage varme.

Ikke over to timer dagligt

Selv om en del af dyrene er opstaldet på en anden ejendom en halv kilometer væk, tager det ikke over to timer i alt at læsse, blande og udfodre de tre læs fuldfoder, der skal til dagligt. 

Og så går der endda lidt ekstra tid, da der - udover græsensilage, majshelsæd og kraftfoder - blandes 11-12 kg fodersukkeroer, hvilket svarer til knap tre foderenheder pr. ko dagligt, i fuldfoderrationen til køerne.

- Medvirkende til, at vi valgte den selvkørende og selvlæssende Strautmann vertikalblander, var også, at den findeler roerne meget. Dermed bliver roerne bedre opblandet i den samlede fuldfoderration, så køerne ikke kan pille dem fra, forklarer Robbin van den Dool.

Stigende ydelse

- Lige nu ligger vores gennemsnitsydelse pr. årsko på omkring 10.500 kg EKM. Siden vi fik vores nye fuldfoderblander, har ydelsen haft en stigende tendens. Køernes gødning er desuden blevet mere ensartet. Det tyder på en bedre foderudnyttelse, påpeger han og tilføjer:

- Skal man tænke lidt videre her, så betyder en bedre foderudnyttelse også, at vores produktion er mindre klimabelastende. Desuden betyder det mindre tidsforbrug til læsning, blanding og udfodring også et lavere, samlet brændstofforbrug.

Robbin van den Dool peger på endnu en fordel ved bedriftens nye, selvkørende fuldfoderblander:

- En af vore stalde er indrettet sådan, at der skal bakkes ind gennem et 70 meter langt og 3,5 meter bredt foderbord. Her er en selvkørende blander meget praktisk.

Nem at lære at køre med

- Blanderen virker helt igennem kompakt og solid. Man lærer hurtigt at køre med og betjene den, så vi er allerede flere, der kan køre med den nu, fortæller mælkeproducenten fra Aggersund.

- Som ekstraudstyr har vi valgt at få vores nye, selvkørende fuldfoderblander leveret med træk på alle fire hjul samt magneter i blandekarret til at opfange uønskede metallegemer fra foderet. Magneterne fanger faktisk en del fremmedlegemer, fortæller han.

- Når vi valgte en selvkørende fuldfoderblander fra netop Strautmann, så skyldes det, at vi i forvejen har en Strautmann snittevogn, som vi har positive erfaringer med, siger Robbin van den Dool.

- I øvrigt får vi en meget fin opbakning fra Ingemann Larsen. Firmaet ringer indimellem og spørger til, hvordan det går med fuldfoderblanderen. De har kompetente folk, og vi føler, at de virkelig brænder for produktet, siger han.OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

reklame