Søer, som får lov til at gå løse under faring, har kortere faretid og færre dødfødte unger end fikserede søer. Erfaringsmæssigt er der også mindre problemer med MMA, når søerne går løse.

Fødslen styres af hormoner. Frigivelsen af hormoner påvirkes igen af soens miljø. Med miljø tænker vi her særligt på staldens udformning og redemateriale. Dertil spiller også ernæringstilstand og eventuel sygdom ind.

Mens soens hormonstatus er meget stabil under drægtigheden, sker der store ændringer de sidste par døgn før faring. Drægtighedshormonet progesteron falder brat 24-48 timer før faring, og det er noget, som udløser hurtig stigning i andre hormoner, deriblandt oxytocin.

...Finske forskere har påvist, at søer, som går løse under faringen og har adgang til redebygningsmateriale, i gennemsnit har halvanden time kortere faretid...

Hormonændringerne udløser selve fødslen, men påvirker også soens adfærd. Cirka 24 timer før faringen ser vi dette i form af øget aktivitet. Soen rejser sig ofte, vender sig rundt, graver i underlaget og flytter på tilgængelige materialer. Vi kender dette som redebygningsadfærd.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind