For nogle af de store avlere, er smitte den værste frygt, hvorfor de hele tiden overvejer hvor de kan sikre sig yderligere mod smitte. Luften som skal ind i stalden, er her en væsentlig kilde til bekymring.

Luftbåren smitte som PRRS er en stor tabsvolder hos danske svineavlere. I gennemsnit går der 10-15 år mellem en infektion af en luftbåren smitte. Omkostningen ved en sanering løber nemt op i tocifrede millionbeløb og sker det gentagne gange, så kan det true eksistensen.

Smitterisikoen afhænger af en række faktorer. I solrigt vejr er risikoen praktisk taget nul, da solens UV stråler uskadeliggør bakterier og vira effektivt. Men når solen står lavt eller det er nat eller overskyet, så stiger risikoen. Er det samtidigt fugtigt herunder tåge, så er der en høj risiko. Og da vinterperioden i Danmark er fugtig og næsten uden sol, så er risikoen høj i hele vinterhalvåret.

...Omkostningen ved en sanering løber nemt op i tocifrede millionbeløb og sker det gentagne gange, så kan det true eksistensen...

Der skal også være en smittekilde, en svinebesætning med den uønskede sygdom. Dem er der nok af, specielt slagtesvinebesætninger har ofte det hele. Smitterisikoen afhænger så af afstand og vindretningen. En afstand på adskillige kilometer er ingen garanti, kilden til inficerede besætninger er fundet adskillige kilometer væk.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind