Erstatning for ekspropriation - mange ubekendte faktorer spiller ind.

Langt de fleste kender Grundlovens § 73, hvorefter ?Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det." Vi kender også afslutningsordene i Grundlovens § 73: " ? mod fuld erstatning."

Selve grundloven indeholder ingen vejledning til for eksempel nærmere forståelse af begrebet "almenvellet" og heller ikke når det kommer til rækkevidden af princippet om "fuld erstatning". Selvom der gennem mange år har udviklet sig en vis fast praksis på visse områder, er opgaven med fastsættelse af erstatning efter en ekspropriaton ofte en helt konkret vurdering fra sag til sag. Ekspropriationsmyndighederne skal tage individuelt hensyn til de forhold, der påpeges af de involverede parter, og derfor kan to sager, som udefra ligner hinanden, falde helt forskelligt ud.

Helt overordnet betyder "fuld erstatning", at ejeren principielt skal stilles økonomisk, som om ekspropriationen ikke havde fundet sted. Ejerens formue skal være intakt, når sagen er slut.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind