Store kuldstørrelser kræver lige nu, at svineproducenterne har ekstra meget fokus på råmælken for at sikre, at den enkelte gris får antistoffer og energi nok.

Den nyfødte gris må i dag kæmpe mere for at sikre sig tilstrækkelig råmælk. Det er virkeligheden for den nyfødte gris, efter at kuldstørrelserne hos de danske svineproducenter er vokset markant. Det stiller nye krav til svineavlerne om, at have ekstra fokus på at sikre grisene nok næring:

- Virkeligheden er, at den stærkeste får mest, og den der kommer først har mindre konkurrence for at optage råmælken. Hver gris skal optage 25 ml råmælk for at få antistoffer nok til at kunne klare sig, og det kan de ret hurtigt gøre, idet mange grise optager op til 50 ml ved første diegivning, hvor både tarmen og maven kan fyldes, fortæller Nikolaj Stidsen, der er svinekonsulent i LMO Svin.

6,4 kg råmælk

Ifølge svinekonsulenten producerer søerne i gennemsnit 6,4 kg råmælk i forbindelse med faringen, hvilket er antistoffer nok til over 250 grise. Store kuldstørrelser betyder dog, at der er mangel på råmælk:

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind