Lagring af kornet har afgørende betydning for foderkvaliteten og produktiviteten hos grisene. Tjek derfor om din kornhåndtering er i orden.

En hurtig tørring og nedkøling af kornet i høst er den bedste måde at sikre en god kornkvalitet, med mindre der er tale om gastæt kornopbevaring. Ved oplagring af korn kan der opstå varme og fugtige lommer i kornet på planlagre og siloer. Derfor er det aktuelt hele året rundt at tjekke kornlageret, og minimum en gang om måneden bør man gå en tur i kornet, gerne med bare tæer, så man kan mærke eventuelle varme områder i kornet. Specielt i vinter- og forårsmånederne er det vigtigt at belufte kornlageret med kold luft, da det vil fjerne eventuelle varmelommer, hvor skimmel og mugsvampe let kan udvikle giftige toksiner. Toksiner i kornet kan ikke fjernes ved beluftning eller varmetilsætning. Derfor er det vigtigt at forebygge skaden. Er det muligt at omrøre i kornet, forbedrer det mulighederne for at undgå varme og fugtige lommer i siloerne.

Fokus på kornkvaliteten hele året

I de våde perioder af året er det vigtigt at kontrollere, at der ikke trænger vand ind i kornlageret eller i luftkanalerne under kornopbevaringen, da det kan ødelægge store partier korn. Gør det til en månedlig rutine at kigge kornlageret igennem. Her skal måles en temperatur i kornet samt opsamles en repræsentativ kornprøve til vandanalyse. Ved udtagelse af kornprøven er det en god idé at lugte, om kornet er friskt og i orden. Under fugtige og varme forhold kan skadedyr som snudebiller og kornmider hurtigt udvikle sig. Det giver en harsk og dårlig lugt i kornlageret.

Er din kornopbevaring god nok?

Det bedste styringsværktøj til at tjekke, om kornopbevaringen er i orden, er en temperaturmåling i kornlageret og en vandbestemmelse i kornet i de første måneder efter høst. Det er vigtigt at bruge kornspyd ved temperaturmåling og ved udtagelse af kornprøver til vandbestemmelse. Der kan opstå varme og fugtige lommer i kornlagre, og dem finder man kun ved at bruge kornspyd og udtage hyppige prøver i hele kornlageret.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind