På landbrugets lederuddannelse trin 2, virksomhedsleder er der tradition for at der afholdes temadage på tværs af landbrugsskolerne for de elever der har svin som speciale. Traditionen er ikke som de fleste, da det ikke er en tradition i ordets bogstavelige forstand, men noget man inden for landbrugsskolerne ønsker at gøre til en tradition på sigt. Traditionen startede i 2013, hvor virksomhedslederholdene samledes for første gang og havde temadage udelukkende om svin.

Temadagene er et ideelt sted for de elever der har svin som speciale, da de er et uddøende folkefærd og dermed i mange tilfælde mangler sparringspartnere på deres uddannelse som ledere inden for landbruget. Da skolernes virksomhedsledere samledes i 2013, var der deltagelse fra Bygholm, Grindsted, Vejlby, Dalum og Gråsten hvor Gråsten var den skole der havde flest deltagere, hele fem elever med speciale i svin, og i alt var der cirka 20 deltagere fra de forskellige skoler til temadagene. Forløbet var delt op således at der var tre til fire møder/temadage hvor eleverne fra de forskellige skoler mødtes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faglig sparring og virksomhedsbesøg

Temadagene var spredt mellem de forskellige skoler, sådan at alle skolerne havde indflydelse på hvad der skulle forgå de forskellige dage. Dagene blev krydret med konsulentbesøg så vi alle blev opdateret på hvad der rørte sig i øjeblikket samtidig med at der var noget at tage udgangspunkt så vi alle havde et fælles standpunkt. Derudover var der gårdbesøg hvor eleverne skulle komme med forslag til optimal udvikling af en specifik ejendom. Besøgene foregik dog ikke udelukkende på landbrugsskolerne, men også på de andre svinefaglige virksomheder rundt i landet blandt andet SPF i Vejen, hvor der var planlagt en faglig dag med indlæg fra dyrlæger omkring sanering og andre aktuelle emner som gav eleverne en stor viden inden for sundhedsområdet.

Temadagene blev afsluttet med en fælles tur til svinekongressen i Herning, hvor eleverne mødtes og var samlet som gruppe til indlæg og selvfølgelig festlighederne om aftenen. Her var det sociale i højsædet, hvor der dog samtidig var en høj faglighed da alle jo havde hørt en masse spændende indlæg i løbet af dagen.

- Det var dejligt at få sparring og inspiration fra andre unge der interesserer sig for det samme som jeg. Desuden var det en god kickstarter til at opbygge et fagligt netværk og sørge for at vi også senere i livet har et fagligt bagland som vi kan rådgive os med hvis der bliver brug for det, udtaler Nicklas Jepsen, virksomhedsleder.

- Dagene var fyldt med inspiration, og gav os blod på tanden til at kæmpe videre for vores erhverv. Svin er et dalende interesseområde på mere end et punkt, og det var rart at få bekræftet af andre at det er verdens bedste arbejde lige så snart det omhandler svin, med en faldende elevtilgang inden for svin var det fedt at blive bekræftet i at der er andre der har det på samme måde som mig. Og nogen gange kan man jo blive i tvivl om man går og bilder sig selv ind at dansk svineproduktion er bedre end den er, men vi er jo de bedste i verden til det vi laver, og det var en fed bekræftelse at få, siger Sigrid Beth Rasmussen, virksomhedsleder. ?