Lyt til artiklen:

VEZG-smågrisenoteringen falder med 6,00 euro

00:00
Hastighed: ???x
02:14

Danske Svineproducenter meddeler fredag, at VEZG-smågrisenoteringen falder med 6,00 euro til 36,00 euro.

Om faldet skriver Danske Svineproducenter i en analyse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Europæiske smågriseproducenter er dybt frustreret. I de seneste seks uger er smågrisenoteringerne faldet med ca. 40 procent. Problemet ligger ikke i udbuddet, som fortsat ikke er særlig stort i sammenligning med tidligere år, men i efterspørgslen. Flere og flere tyske slagtesvineproducenter mister troen på fremtiden, og foretrækker at lade staldene stå tomme frem for at købe nye smågrise. I Polen sørger en ny ASF-bølge for, at flere polske slagtesvineproducenter p.t. ikke aftager smågrise.

Der er flere årsager til hvorfor tyske slagtesvineproducenter p.t. er så pessimistiske. For det første resulterede nedgangen i den kinesiske efterspørgsel i et fuldstændig uventet prisfald på 15 cent (1,12 kr.) på det tyske slagtesvinemarked i de seneste uger. I stedet for en notering mellem 1,60 og 1,70 euro pr. kg, skal tyske slagtesvineproducenter nu nøjes med en notering på 1,42 euro pr. kg. For det andet opretholdt de store tyske slagterier prispresset ved hjælp af huspriser i en markedsfase, hvor noteringer sæsonmæssigt typisk stiger og hvor der heller ikke var mange slagteklare grise til rådighed. For det tredje kommer der flere og flere krav mht. dyrevelfærd i fremtiden, som vil forårsage yderligere omkostninger, mens nogle slagterier p.t. ikke udbetaler de aftalte dyrevelfærdstillæg (Inititative Tierwohl).

I Polen kæmper svineproducenterne med nye udbrud af afrikansk svinepest både i vildsvin og i produktionsbesætninger. I modsætning til tidligere år er der flere udbrud i produktionsbesætninger i den vestlige del af landet, men også nogle i midt- og østpolen. Hvis en besætning er ramt af ASF, bliver der etableret et karantæneområde, hvor grise ikke må flyttes omkring den pågældende besætning. Derfor tør nogle polske svineproducenter ikke indsætte nye smågrise, indtil den nuværende ASF-bølge aftager.