Lyt til artiklen:

Fortsat vanskeligt slagtesvinemarked

00:00
Hastighed: ???x
02:37

Det europæiske marked for slagtesvin er fortsat udfordret. Det skriver Danske Svineproducenter i sin markedsanalyse.

- På det europæiske slagtesvinemarked ser vi på trods af et overskueligt udbud et uensartet billede i en fortsat vanskelig markedssituation i den nuværende slagteuge. Noteringerne i Tyskland, Holland, Østrig og Belgien er stabile på det nuværende niveau. Spanien og Frankrig måtte se et yderligere prisfald i øjnene, skriver Danske Svineproducenter i deres meddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Presset kommer først og fremmest fra de stærkt reducerede eksportmængder til Kina. Det prisstøttende argument har hidtil ofte været det samlede forholdsvis lave levendeudbud. Desuden har de første rapporter om et muligt lavpunkt på kødmarkedet en bestyrkende virkning.

I Tyskland holder de store slagterier fortsat fast i huspriserne for frie grisepartier. På grund af det lave levendeudbud reducerede slagterierne antallet af slagtninger og indskrænkede i nogle tilfælde slagtetiderne. Producenter rapporterer, at tyske slagterier nægter at aftage grise, som blev produceret under det tyske dyrevelfærdsprogram ITW (Initiative Tierwohl), eller at udbetale ITW-tillæg.

I Danmark konstaterer Danish Crown, at der er tegn på stabilisering efter to nedjusteringer af noteringen. Her er meldingen blandt andet, at salget til Japan og resten af Asien er stabilt. Den hollandske notering fulgte den uændrede prisudvikling i Tyskland. Slagtesvinenoteringen i det tyske naboland faldt med i alt 14 cent i uge 25 og 26 og ligger lige under det lave tyske niveau.

Den spanske slagtesvinenotering fortsatte prisfaldet for fjerde gang i træk med yderligere korrigerede 6 cent. Afstanden mellem den spanske og de øvrige europæiske noteringer er stadig meget stort. Levendeudbuddet er for tiden tilstrækkeligt til de spanske slagteriers behov, som ifølge det spanske nyhedsmedie Mercolleida har reduceret deres aktiviteter. Mercolleida beretter om en stabil spansk eksport til Sydøstasien, men denne kan ikke kompensere for underskuddet, som er forårsaget af det drastiske faldt i den kinesiske efterspørgsel. Det vækker nye forhåbninger blandt markedsinteressenter, at forhandlingerne med kinesiske markedspartnere genoptages.

Også i Frankrig er prisen faldet yderligere. Udover den svage efterspørgsel fra Kina beretter franske kilder om et meget beskedent indenlandsk forbrug på grund af det usædvanligt dårlige vejr på denne tid af året. Den italienske notering kunne heller ikke modstå prispresset.