Lyt til artiklen:

Roser til Rasmus Prehn for at bakke op om dansk svineproduktion

00:00
Hastighed: ???x
04:03

Kim Heiselberg er langt mere positiv stemt overfor meldingerne fra fødevareminister Rasmus Prehn i sammenligning med den tidligere minister Mogens Jensen. Men formanden for svineproducenterne er til gengæld bekymret for hvilket erhverv statsminister Mette Frederiksen næste gang får øje på og nedlægger i folkesundhedens tegn.

- Så starter vi som politisk forening igen forfra med at opbygge en ny kontakt til en ny minister. Det er indtil videre en glædelig overraskelse. For vi må sige, at hvor vi mødte modstand hos Mogens Jensen, så har Rasmus Prehn respekt for landbrugets økonomiske og beskæftigelsesmæssige betydning. Noget af det første han gjorde, var at starte forfra med regeringens landbrugsudspil, sagde Kim Heiselberg på dagens generalforsamling i Fredericia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regeringen valgte at satse mere på teknologiske fremskridt end at rive tæppet væk under den animalske produktion. Det er da positivt, sagde formanden.

Kim Heiselberg og svineproducenterne har løbende fulgt de politiske udmeldinger og har bidt mærke i udmeldingerne fra fødevareministeren.

- Ingen ved, hvordan det ender, men umiddelbart har de kræfter, der ønsker en reduktion i landets husdyrproduktion, altså ikke vundet gehør i regeringen. Rasmus Prehn skar ud i pap, at verden ønsker kød, og det skal Danmark levere, eftersom vi producerer noget af det bedste og mest klimavenlige i verden. Vi håber, der er handling bag de ord, sagde Kim Heiselberg i sin beretning.

Foreningen glædede sig over endelig at kunne mødes efter corona. Sidst medlemmerne kunne mødes fysisk var generalforsamlingen i januar 2020.

EU støtte til grønne formål

Danske Svineproducenter er bekymrede over regeringens ambition om at bruge 20 procent af EU-støtten til grønne formål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi tager 20 procent af landbrugsstøtten til grønne projekter, tager vi nogle af de penge, som vi skal bruge til udvikling af vores bedrifter. Det kan vi naturligvis ikke bakke op om.

- Hvis samfundet vil have lavbundsjorde ud af produktion, må samfundet naturligvis betale det, som det koster at ekspropriere. Vi kæmper sammen med de andre organisationer for at bevare vores produktionsret og produktionsstørrelse.

Kim Heiselberg kaldte det galimatias, at regeringen i samme åndedrag ønsker at fremme økologien, som er direkte i modstrid med ønsket om en mindre CO2-udledning. Det konventionelle landbrug skal ikke kompensere for regeringens økoridt.

Grundlovsbrud

Under dagens beretning kom Kim Heiselberg også ind på tvangsnedlukningen af minkerhvervet. Formanden er bekymret for de metoder som Mette Frederiksen bruger for at få sin politik igennem.

- Selvom vi udtrykker håb for den nye minister, må vi ikke glemme, at statsminister Mette Frederiksen brød grundloven og med et pennestrøg slettede et helt minkerhverv. Vores statsminister brugte folkesundheden som skalkeskjul for at komme af med minkerhvervet, men der var ikke fagligt hold i det. Og på trods af, at heller ikke lovgrundlaget var i orden, lykkedes det hende alligevel at få mobiliseret både politi og militær, sagde formanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en adfærd, der mere er en diktator end en retsstat værdig, og det er rystende, at det kunne finde sted i et retssamfund som Danmark. Den begivenhed har også lært os, at vi ikke kan føle os sikre på, hvor vores statsministers magtsyge kan ramme næste gang. Ingen kan føle sig sikre. Heller ikke os svineproducenter, sagde Kim Heiselberg.

Slukørede ministre

Formanden for svineproducenterne tog sammen med flere tusinde andre til traktordemonstration i Århus.

- Vi er generelt bekymrede over regeringsførelsen under statsminister Mette Frederiksen. Al magt er trukket op i statsministeriet. Vi ser en række fagministre, som slukørede dukker op på skærmen og forsvarer en politisk linje, der er lagt fra statsministeren og trukket ned over ministerierne. Lad os håbe, at Rasmus Prehn ikke venter på at få beslutningskompetencen, men blot tager den, sagde Kim Heiselberg.