Lyt til artiklen:

Højere svinepriser i 2020 trods fald fra marts måned

00:00
Hastighed: ???x
02:42

Tallene om svinepriserne fremgår af bogen Jordbrugets prisforhold 2020 fra Danmarks Statistik. Overordnet set var året 2020 dog prismæssigt på niveau med 2019, når man kigger på det samlede jordbrug.

Såvel priser på salgsprodukter som købspriser på produkter, der anvendes i produktionen, har i gennemsnit været uændrede i forhold til 2019. Der er dog forskelle, når man kigger på de enkelte produkter og inputs, skriver Danmarks Statistik.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Priserne på varer fra animalsk produktion er steget med 1 procent fra 2019 til 2020. De to vigtigste animalske produkter er svin og mælk, hvor førstnævnte steg med 6 procent, mens sidstnævnte faldt med 3 procent.

Udviklingen for de to produkter havde samme retning som året før, hvor svin steg i pris med 28 procent, og mælk faldt med 4 procent.

Prisen på oksekød var uændret fra 2019 til 2020. Prisudviklingen har været mindre positiv inden for den vegetabilske produktion. Her faldt priserne med 2 procent i forhold til 2019.

Især prisen på korn faldt og var 8 procent lavere end i 2019. Grovfoder og halm faldt med 4 pct., mens priserne på gartneriprodukter udviklede sig mere positivt med prisstigninger på 3 pct. i gennemsnit.

- Prisen på svin var stigende i de første måneder af 2020 frem til en rekordhøj notering i marts på over 14 kroner pr. kg, men prisen faldt herefter og endte året på et lavere niveau end ved årets begyndelse. Prisfaldet tilskrives navnlig nedlukninger af økonomierne på grund af Covid-19. På trods af dette prisfald blev den samlede ændring for 2020 for svin en stigning på 6 procent, mens prisfaldet for korn har hjulpet til lavere foderpriser for svineproducenterne, fortæller chefkonsulent Henrik Bolding Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen ændring i jordbrugets bytteforhold

Det såkaldte bytteforhold for dansk jordbrug var således uændret i 2020 sammenlignet med 2019, mens det var 1 procent højere, end det var i referenceåret 2015.

Bytteforholdet beskriver forholdet mellem den pris, producen­terne får for deres salgs­produkter, og det, de skal give for input til at producere disse.

- Overordnet set påvirker prisudviklingen ikke økonomien for den samlede jordbrugssektor i 2020, når man sammenligner med 2019, fortæller Henrik Bolding Pedersen.

Læs mere om jordbrugets prisforhold.