DTU Veterinærinstituttet arbejder på at udvikle en effektiv vaccine mod bakterien Lawsonia intracellularis, der forårsager den antibiotikakrævende tarmsygdom proliferativ enteritis. Bakterien driller i laboratoriet, så forskerne må finde innovative veje til vaccinen. Målet er, at vaccinens grundsten er på plads om to år

Lawsonia og proliferativ enteritis er velkendt for de fleste svineproducenter, da sygdommen er vidt udbredt i Danmark og er årsag til produktionstab, nedsat dyrevelfærd og undertiden alvorlig sygdom og død. Også i udlandet er infektionen meget udbredt, og der er for nylig også påvist antistoffer mod Lawsonia i kinesiske grise.

Bakterien Lawsonia intracellularis forårsager et kompleks af tarmsygdomme i unge grise med proliferativ enteritis (PE) som den mest almindelige sygdomsform. I mange danske besætninger behandles der massivt med antibiotika mod PE for at undgå utrivelighed og dødsfald og sikre ensartet vækst efter fravænning. Lawsonia er derfor også direkte årsag til en stor del af antibiotikaforbruget i svineproduktionen.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.