Automatisk oplæsning:

Nordjysk samarbejde henter specialfoder til grise i England

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Mollerup Mølle og det engelsk/irske selskab A-One indgår samarbejde i Nordjylland om import af smågriseblandinger.

Selv om Mollerup Mølle allerede har tre foderfabrikker ved Skive og på Mors, har de netop indgået samarbejde med foderproducenten A-One om import af deres specielle smågriseblandinger fra UK.

Det nordjyske grovvarefirma Mollerup Mølle og foderproducenten A-One har netop indgået en samarbejdsaftale om at sælge specialprodukter - primært fravænningsfoder til smågrise, skriver A-One i en pressemeddelelse.

- Vi ser muligheden for synergi mellem den voksende Mollerup Mølle-virksomhed og det stigende behov for foder til smågrise, da flere smågrise nu opfedes herhjemme fremfor at gå til eksport, fortæller Aage Staun, leder af den danske afdeling af det internationale firma A-One med hovedkontor i UK.

Han ser også, at flere danske smågriseproducenter i øjeblikket er ved at udbygge med en slagtesvineproduktion og derved går full-line.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Netop derfor er fravænningsfoderet særlig vigtigt. Det fremstilles på A-Ones fabriksanlæg i byen Dishforth i det nordlige England.

- Det er afgørende, at smågrisene kan tåle fodret, kan lide det og de spiser godt af det.

- Vi bruger derfor ikke blot sojakager i vores foderfremstilling. Vi bruger hele sojabønnen, der bliver behandlet på en særlig måde, så næringsværdien bevares. Derudover har vi altid fiskemel i fravænningsfoderet, samt mælk, sukkerstoffer og naturligvis vitaminer. Men mest specielt er det, at vi ikke varmer foderblandingen så højt op under fremstillingen, at det går ud over disse stoffer.

Derfor ser man, at engelske foderstoffabrikker har en forholdsvis stor andel af smågrisefoder, da deres fremstillingsproces er mere skånsom.

- Og det er baggrunden for, at Mollerup Møller har valgt at få det engelske foder herover til de danske smågrise, fastslår Aage Staun.

Hurtig i gang

Fra Mollerup Møller ser man netop A-Ones specielle fravænningsfoder som et godt supplement til deres egne müsli-blandinger.

- Vi ser A-Ones foder som særlig velegnet til de helt små grise fra tre kilogram og opefter, fortæller Jakob Pedersen, der er medejer og salgsansvarlig for Mollerup Mølle.

- I Danmark har vi krav om varmebehandling af foder og det har man ikke i England. Det ser vi som en særlig kvalitet, som vi gerne vil hente herhjem.

Han ser også en fordel i, at de to nu samarbejdende firmaer er mindre virksomheder, der hurtig kan få sat ting i gang.

Mollerup Møller har nemlig været gennem en kraftig ekspansion i det nordjyske i de seneste år.

De fremstiller selv foder på tre foderfabrikker ved henholdsvis Skive og på Mors.

- Her produceres 315.000 tons foder årligt, så de er i forvejen en større, veletableret foderforretning, fastslår Aage Staun.

Innovative

Alligevel er både A-One og Mollerup Mølle små foderstofvirksomheder på det danske marked.

- Men vi er begge med hver vores baggrund innovative og udviklende. Blandt andet arbejder vi i A-One på at reducere ammoniakudledningen gennem brug af mindre soja via vores særlige fremstillingsmetoder, fortæller Aage Staun.

Han arbejder desuden sammen med Mollerup Mølle på at finde en afløser for zink, der om få måneder ikke længere må bruges i svinefoder.

- Det bliver en kombination af flere af vores specialprodukter, som vil understrege fordelen ved vores samarbejde, slutter Aage Staun.