Lyt til artiklen:

Opråb fra transportører til fødevareministeren

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Det er branchens håb, at den nye minister for fødevarer, landbrug og fiskeri kan genstarte Fødevarestyrelsens håndtering af branchen. Det er oplevelsen, at styrelsen driver deres egen agenda og afviser al dialog, skriver foreningen Sammark i en pressemeddelelse.

Når minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, i dag åbner avisen, bliver han mødt af et åbent brev adresseret direkte til ham.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Afsenderen af den landsdækkende annonce er de danske eksportører af levende dyr. Efter flere års forsøg på at etablere et konstruktivt samarbejde med Fødevarestyrelsen har erhvervet nu fået nok og sætter deres lid til, at den nye minister vil tage affære.

- Vi er hårdtarbejdende mennesker, der står tidligt op og går sent i seng hver dag. Vi gør os umage for at leve op til alle regler, og vi prioriterer dyrevelfærd og kvalitet. Alligevel forsøger Fødevarestyrelsen konstant at underminere vores erhverv ved at opfinde subjektive krav, pludseligt indføre nye gebyrer og afgifter og i øvrigt afvise ethvert forsøg på dialog fra os. Det er simpelthen ikke rimeligt, at vi skal behandles sådan. Det er ligesom at sætte ræve til at vogte høns, siger sekretariatschef hos SamMark - erhvervsorganisaitonen for dansk eksport af levende dyr - Lisbet Hommelhoff.

Dyre højdekrav

SamMarks nyeste eksempler på Fødevarestyrelsens problematiske håndtering af branchen omhandler blandt andet forsøg på indførelse af nye, udokumenterede og ganske omkostningstunge højdekrav til dyretransporterne. En pludselig forhøjelse af gebyrer og afgifter på næsten 100 procent fra 2019 til 2021 fra 58,9 millioner kroner til 110,5 millioner kroner samt en konstant oplevelse af, at Fødevarestyrelsen forsøger at spænde ben for al transport af dyr.

- Vi prioriterer dyrevelfærd over alt andet, da det er hele forudsætningen for kvaliteten af vores produkt. Vi er nogle af verdens bedste til dyrevelfærd. Derfor er vi heller ikke imod nye tiltag. Men det skal altså være forbedringer, der kan dokumenteres, og det skal foregå på et sagligt grundlag. Vi kan ikke leve med, at vi bare bliver reguleret, som vinden blæser. Det gør det umuligt at drive virksomhed, påpeger Lisbet Hommelhoff, der vender sig til Rasmus Prehn for hjælp:

Åben for dialog

- Vi har forsøgt at starte en dialog, vi har henvendt os utallige gange, og vi har inviteret til samarbejde. Hvert eneste initiativ har Fødevarestyrelsen ignoreret. De sidder med vores liv i hænderne, og alligevel afviser de al dialog. Det har jo intet med demokrati at gøre. Vi har brug for ministerens hjælp til at løse dette her og skabe den nødvendige dialog og respekt om vores erhverv. Vi har stor tiltro til, at Rasmus Prehn kan hjælpe os.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Branchen for eksport af levende dyr beskæftiger op mod 6000 mennesker og omsætter for 8 milliarder kroner årligt. Særligt danske svin efterspørges i hele verden, og det er SamMarks forhåbning, at regeringen nu vil prioritere og understøtte Danmarks unikke førerposition på dette område.