Lettelse over Brexit-aftale skaber lettelse og giver en uændret notering på 9,50 kroner pr. kilo.

Det europæiske marked for grisekød kører i et meget lavt gear, men på tværs af Europa er der lettelse over handelsaftalen mellem EU og Storbritannien, som satte en stopper for spekulationer om kaos i de britiske havnebyer fra nytårsmorgen, skriver Danish Crown i sin markedsberetning.

- Det var en dejlig julegave at få vished omkring Brexit. Vi havde forberedt os på det værste, men hele tiden haft en klippefast tro på, at EU og Storbritannien ville lande en aftale, men vi kommer da ikke uden om, at aftalen gjorde julen mere rolig, end hvis vi hvis vi i dag stod på kanten af et hard Brexit. Storbritannien har gennem de sidste mere end hundrede år været et af vores vigtigste markeder. Det vil det også være i fremtiden med denne aftale, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

Det vigtigste ved aftalen på den korte bane er, at briterne uhindret kan fortsætte den betydelig import af grisekød fra Europa. Alene Danish Crown sender hver uge over 200 fyldte køletrailer over Nordsøen.

- Jeg har ikke på noget tidspunkt frygtet, at eksporten til Storbritannien ville gå helt i stå, men en nedgang på bare fem procent have sat det i forvejen pressede marked i Europa under yderligere pres, fordi briterne hver eneste uge importerer så store mængder fra EU, siger Lars Albertsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Mange af de store forædlingsfabrikker i den sydlige del af Europa har lukket eller kører med stærkt nedsat kapacitet helt frem til den Helligtrekonger den 6. januar, og derfor er aktiviteten i markedet helt typisk for jule- og nytårsperioden ganske lav.

- Vi kan kun slagte så meget, som vi gør, fordi vi kan fryse en meget stor del af det, vi slagter i den her periode. Vi har heldigvis en god efterspørgsel fra Asien, og det er med til bringe os relativt godt gennem den her periode, siger Lars Albertsen.