EU-Kommissionen giver i rapporten "EU Agricultural Outlook" en vurdering af den forventede udvikling i hele den europæiske fødevaresektor frem mod 2030. På det mellemlange sigt forventes produktionen og forbruget af svinekød at falde.

Miljøhensyn i flere EU-medlemsstater kombineret med risikoen for afrikansk svinepest og ændringer i forbrugernes præferencer vil sandsynligvis begrænse EU's svinekødsproduktion på mellemlangt sigt. Det forventes at falde med 1 million ton (-4,6%) mellem 2020 og 2030. Det globale marked for svinekød vil fortsat skabe usikkerhed om produktionen og tilgængeligheden af ​​kød til forbrug i EU.

Det fremgår af et ugebrev fra Tican Freash Meat A/S.

Forbruget af svinekød pr. indbygger i EU begyndte at falde i 2019, da EU omdirigerede en stor andel af svinekødsproduktionen til Kina, mens hjemmemarkedspriserne var høje; dette fik forbrugerne til at skifte til billigere alternativer. Faldet forventes at fortsætte efter en kort genopretning i 2021 til 32 kg pr. Indbygger inden 2030 (1,4 kg mindre end 2020). EU-forbrugere vender muligvis ikke tilbage til svinekød og vil sandsynligvis i stedet favorisere fjerkrækød.

Det globale marked for svinekød er fortsat usikkert på grund af afrikansk svinepest, men effekten af den afrikanske svinepest har en aftagende effekt i Asien. Produktionspotentialet i de asiatiske lande forbedres hurtigere end forventet. I Kina er der efter to års mangel og høje priser, som har skabt grundlag for en stor import, en forventning om at importen vil falde markant i 2021.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Omstilling i Kina

Kinas egen svinekødsproduktion forventes at nå niveauet før afrikansk svinepest inden 2025, hvis omstruktureringen af ​​Kinas svinekødindustri lykkes. De afrikansk svinepest-relaterede importforbud er intensiveret i asiatiske lande efter udbruddet i Tyskland i september 2020 og vil begrænse den store eksport af EU-svinekød i 2021.

Under alle omstændigheder vil EU-eksporten af ​​svinekød, som allerede har toppet i 2019-2020, ikke komme tilbage, når den kinesiske efterspørgsel mindskes. I 2030 vil EU-eksporten muligvis forblive lidt højere end i 2018 takket være efterspørgsel fra andre asiatiske lande, der muligvis ikke helt kan komme sig efter udbrud af afrikansk svinepest. Samlet set vil EU fortsat være verdensledende inden for eksport af svinekød (38%).

EU-priserne på svinekød nåede et højdepunkt i 2019 på grund af den enorme efterspørgsel fra Kina, mens COVID-19 og de afrikansk svinepest-relaterede importforbud mod tysk svinekød bidrog til et fald i 2020. Global konkurrence (fra USA, Brasilien og Canada) og afrikansk svinepest-relateret mindsket efterspørgsel efter EU-kød vil medføre yderligere prisfald. Da tilgængeligheden vil falde, bør EU-priserne komme op på omkring 1 600 EUR/t inden 2030.

Rapporten kan læses her.