Svinenoteringen fra Danish Crown er faldet markant.

Svinenoteringen er faldet med 50 øre til 9,80 kroner.

Det oplyser Danish Crown.

Det skyldes omfattende corona-restriktioner i Europa.

Markedsberetningen fra Danish Crown:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Efter Tyskland i september blev ramt af afrikansk svinepest, og nu er afskåret fra at eksportere til de fleste lande udenfor Europa, er udbuddet af grisekød i Europa - trods lave slagtetal i Tyskland - steget betragteligt, og det har sat markedet under pres efter indførelse af de omfattende COVID-19-restriktioner på tværs af Europa.

Samtidig er slagterierne i både Sæby og Horsens i øjeblikket afskåret fra at eksportere til Kina, hvilket i høj grad kunne have opvejet det tabte i Europa.

- Det er udefrakommende faktorer, som lige nu spænder ben for os. Det kan vi ikke ændre på, så der er kun en vej frem, og det er at få tilpasset vores produktion til den efterspørgsel, der er i øjeblikket. Vi har heldigvis mange store og faste kunder på tværs af Europa, som giver os et rimeligt flow i salget, men det ændrer desværre ikke på, at priserne generelt er under pres på grund af et større udbud end normalt, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

Med et omfattende testprogram har Danish Crown nu fundet en formel, der i meget høj grad beskytter medarbejderne mod smitte på slagterierne. Med over 6000 ansatte i produktionen og et højt smittetryk i det danske samfund, kan det ikke undgås, at nogle medarbejdere bliver smittet, men et effektivt screeningsprogram forhindrer dem i at møde på arbejde og udsætte deres kollegaer for smitte.

Netop fordi der de seneste måneder er brugt store ressourcer på slagterierne for at forhindre spredning af COVID-19 blandt medarbejderne, har Danish Crown slagtet en kvart million færre grise end oprindeligt planlagt.

Samtidig er der de seneste otte uger med baggrund i en særdeles konkurrencedygtig dansk notering tilmeldt omkring 125.000 flere grise til slagtning end forventet på baggrund af ejernes indberetninger.

Der er dog løbende skruet op for kapaciteten, og i denne uge bliver antallet af udsatte grise nedbragt med 25.000. Alligevel er Danish Crown stadig fire dage bagud med slagtningen.

- Vi står i en situation, som minder om dengang, vi inden for kort tid havde omfattende brande på to af vores slagterier. Præcis som dengang, så kunne vi ikke have planlagt os ud af de udfordringer, som vi er havnet i. Der er god opbakning til overarbejde på slagterierne, og vi har lavet en plan, hvor vi indhenter det, vi lige nu er bagud inden jul, men vi har brug for fleksibilitet hos ejerne og en ekstraordinær indsats af medarbejderne, siger Per Laursen, der er produktionsdirektør i Danish Crown Pork.

I Europa er der lige et jævnt marked for udbenede varer og produktionskød, mens priserne på delstykker som forender og skinker omvendt er under massivt pres. Forklaringen er, at der mangler mandskab til udbening over hele Europa.

For at møde efterspørgslen i både Europa og Asien bedst muligt er Danish Crown i øjeblikket ved at ansætte yderligere 375 medarbejdere, der først og fremmest skal beskæftiges med udbening og pakning af grisekød.

- Det er ikke optimalt, at tilførslerne af grise stiger på et tidspunkt, hvor markedet er presset, men der er heldigvis en god interesse for dansk grisekød. Vi har benhårdt fokus på at optimere eksporten ud af Europa og særligt til Asien, hvor vi er ude og finde nye kunder til en del af vores varer. Det koster lidt, fordi priserne ikke er lige så høje som i Kina, men de ligger stadig pænt over niveauet i Europa, siger Lars Albertsen.

Danish Crown forventer en yderligere stigning i tilførslerne af grise fra midten af december, fordi der, efter udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland, fedes flere grise op i Danmark.