Lyt til artiklen:

Mindre fosfor i gyllen og bedre økonomi

00:00
Hastighed: ???x
03:35

Sænkningen af fosfor giver både økonomisk og miljømæssig gevinst for landmanden.
I 2017 fik landbruget lov til at uddele mere kvælstof pr. hektar. Det skete under den forudsætning, at man holdt sig under grænserne for, hvor meget fosfor der måtte udledes. I en overgangsperiode på tre år fik slagtegriseproducenterne lov til at udbringe 39 kg fosfor pr. hektar, hvorefter det skulle sænkes til 35 kg.

Det gav Seges Svineproduktion tid til at undersøge, hvordan et lavere fosforindhold i grisenes foder kan være med til at sikre, at griseproducenterne kan udbringe mest mulig gylle på egen jord og dermed dels spare indkøb af kvælstof fra handelsgødning og dels nøjes med et mindre areal til gylleudbringning, skriver Seges i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det har vi nu gjort. Ved at bruge en høj dosis fytase i foderet til slagtegrise er der både en økonomisk og miljømæssig gevinst at
hente for landmanden.

Det har Seges Svineproduktion vist gennem en serie på fire forsøg, hvor mængden af mineralsk fosfor i foderet er blevet sænket. Og nu er det ganske vist. Der er to streger under Seges Svineproduktions seneste forsøg.

- Der er ingen ulemper at spore ved at sænke mængden af fosfor i foderet. Og det er en stor gevinst for landmanden, siger Per Tybirk, chefkonsulent hos Seges Svineproduktion.

Den øgede mængde fytase i slagtegrisefoderet betyder, at der udledes mindre fosfor på landmandens marker. Og derfor kan der tildeles mere gylle pr. hektar end tidligere, før man rammer fosfor-loftet.

Win-win

Det betyder meget for blandt andre Lasse Eriksen, som på sin bedrift på Djursland nu både kan udbringe gylle fra flere grise pr.
hektar, spare penge på foder og få øget set udbytte af den gødning, der spredes på bedriftens marker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her er virkelig noget, der rykker. Vi har flyttet vores indhold af fordøjeligt fosfor fra 2,70 til 2,35 g pr. foderenhed. Det betyder cirka 2,2 kr. sparet pr. gris. Og samtidig kan vi - på baggrund af det samme areal - have 5-10 grise mere pr. ha i stalden, siger Lasse Eriksen.

Ud over at man kan have flere grise pr. hektar uden at ramme fosforloftet, er der endnu en gevinst for landmanden.

- I stedet for at forære den gode gylle væk, så har jeg nu mulighed for at sprede den på markerne. Jeg rammer loftet for tildeling af
kvælstof, før jeg rammer fosforloftet som det er lige nu, jeg synes virkelig, det er win-win, forklarer Lasse Eriksen.

Og selvom foderblandingen er ændret, kan griseproducenten ikke se nogen forskel i grisenes tilvækst.

- Jeg havde frygtet, at grisene ville opleve flere problemer med bentøj og så videre, når vi skruede ned for mængden af fosfor i foderet. Men der har ikke været noget som helst af den slags. Så det er vi rigtigt glade for, siger Lasse Eriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos en af de andre forsøgslandmænd er der også stor glæde over forsøgets konklusioner.

Han glæder sig over, at Seges Svineproduktion har løst en af landbrugets store udfordringer i forhold til udledning.

- Det med udledning af fosfor er en varm kartoffel politisk. Hvis vi med sådan et forsøg kan vise, at vi kan nedbringe udledningen af fosfor til naturen, bliver vi en del af løsningen i stedet for en del af problemet, siger svineproducent Martin Andreasen fra Brønderslev og uddyber:

- For os som griseproducenter er det en stor fordel at være på forkant med problemerne i stedet for, at der fra politisk hold bliver taget en beslutning, som bliver trukket ned over hovedet på os. Så har vi ingen indflydelse på, hvad der kommer til at ske, siger han.