DanBred udbygger sit netværk af opformeringsbesætninger efter stigende efterspørgsel på DanBred-krydsningspolte.

- Vi ser en stigende efterspørgsel på DanBred-krydsningspolte, som er kendt verden over for at være effektive avlsdyr med den højeste sundhedsstatus, fortæller adminsterende direktør i DanBred, Thomas Muurmann Henriksen.

- Vi har derfor indgået samarbejder med en række nye DanBred-opformeringsbesætninger i år, og vi følger udviklingen nøje, så vi forbliver på forkant med at møde en stigende efterspørgsel.

Det lange perspektiv for øje

DanBred oplever, at flere og flere danske svineproducenter har lyst til at blive en del af DanBred-holdet, og de har i stigende grad fået øjnene op for de muligheder og fordele, det giver at være en del af en global forretningssucces.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Som DanBred-opformeringsbesætning får man adgang til den bedste genetik i verden, og med nu helt op til 40 levendefødte grise pr. årsso er outputtet ofte mere end 10 solgte polte pr. årsso. DanBred-opformeringsbesætninger er generelt veldrevne, stabile og rentable, siger Jens Fabricius, CTSO i DanBred.

En af de svineproducenter, der netop er blevet DanBred-opformeringsbesætning, er Gyvelhøjgård i Midtjylland.

- Siden jeg blev selvstændig har jeg drømt om at blive opformering, og jeg har valgt at blive DanBred-opformeringsbesætning for at videreudvikle og fremtidssikre min virksomhed. Faktisk har jeg overvejet det løbende igennem de sidste 15 år, fortæller ejeren af Gyvelhøjgård, Kim Hansen.

- Jeg har haft en rådgiver til at regne på økonomien i det, og jeg har derfor en god fornemmelse af, at en opformeringsbesætning vil give øget indtjening. Jeg har også rigtigt dygtige ansatte, som blev spurgt til råds, og de er helt med på udfordringen. En virksomhed højere oppe i værdikæden er også mere spændende for næste generation, når de engang skal overtage, tilføjer Kim Hansen.

rich-media-1
Administrerende direktør Thomas Muurmann Henriksen. Foto: DanBred

Dækker bredt

Udover Gyvelhøjgård er der kommet flere til indenfor den seneste periode, og som disse eksempler illustrerer spænder de nye DanBred-opformeringsbesætninger bredt:

Gesten Breed er en del af Kjær Knudsen koncernen med gårde over hele Danmark samt i udlandet. Flere generationer er involveret i ejerkredsen og den daglige ledelse, og virksomheden har oplevet kraftig vækst de seneste år. Gesten Breed har 500 Yorkshire søer og skal selv bruge en stor del af krydsningspoltene i deres egne besætninger.

Hovgård er en del af den familieejede Tybjerggård med omkring 35 gårde fordelt i region Sjælland. To generationer er involveret i ejerkredsen og den daglige ledelse, og koncernen satser stærkt på DanBred avl og opformering med cirka 5.000 søer. Hovgård har 500 DanBred Landrace søer på en diamant-aftale og skal levere 30 kg. krydsningspolte til DanBred.

Gyvelhøjgård er en familieejet virksomhed med to gårde, hvor ejeren Kim Hansen er dybt involveret i produktionen på daglig basis. Gyvelhøjgård har 1.300 DanBred Yorkshire søer og skal levere 30 kg. krydsningspolte til DanBred.

Fårtoft Østergård opformering vil fremover være ejet af Bertel Bovbjerg og Poul Blaabjerg i et fælles selskab. Det nye selskab går fra 500 til 1.200 søer i opformering og skal levere både krydsningspolte og renracede Yorkshire-avlsdyr til DanBred

- Foderudnyttelse og kuldstørrelse er de økonomisk vigtigste egenskaber for svineproducenter over hele verden, men de er bestemt også vigtige i forhold til at skabe en bæredygtig produktion af svinekød. I DanBred har avlen i årtier været baseret på fokuserede og balancerede avlsmål, og derfor har DanBred-dyr høj foderudnyttelse og producerer mange grise med høj overlevelsesrate, forklarer Jens Fabricius og tilføjer:

- En DanBred-so producerer i gennemsnit 3,7 flere levende grise pr. kuld på dag 5 sammenlignet med for 10 år siden, og et DanBred-slagtesvin forbruger 0,32 kg. mindre foder pr. kg. tilvækst sammenlignet med for 10 år siden.