Rent drikkevand er lige så vigtigt for dyr, som det er for os mennesker, og det er helt essentielt for sundheden og trivslen hos dyrene stalden. Derfor er det også nødvendigt at sikre kvaliteten af vandet hos dyrene, hvis man som landmand vil sikre høje produktionsresultater i staldene.

Sådan lyder meldingen fra Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent hos Velas, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis ikke man opdager urent vand i tide, kan det have konsekvenser i form af døde søer, diarré i farestalden og manglende tilvækst hos både smågrise og slagtesvin. Kontrol af vandkvalitet er ikke noget, der bliver arbejdet med i stort omfang i landbruget, men det er altså ekstremt vigtigt hos både svin, kvæg og andre dyr, fortæller Jonas Bøge Breinholt.

Kan gøres på ti sekunder

ATP er et måleparameter for vands forurening, og hvis det ligger for højt, skal der gribes ind. Almindeligvis er det en omstændig proces for landmanden at finde frem til mængden af ATP. Det skyldes, at der skal tages vandprøver, som skal sendes på laboratorium, hvor det testes, og svaret skal sendes retur - noget, der nemt kan tage et par dage.

Men svinekonsulent Jonas Bøge Breinholt har netop fået et nyt testsystem, som gør det muligt at barbere de dagslange processer ned til bare 10 sekunder i stalden. Systemet består bl.a. af en avanceret ATP-måler, som i løbet af sekunder kan teste en vandprøve og give et konkret svar på indholdet.

- Det er rigtig praktisk, at ATP-måleren giver svar så hurtigt, så vi ikke skal bruge tid på at sende vandprøver til et laboratorie og afvente svar derfra. Når jeg står i stalden med landmanden, kan vi nu med det samme se på, om der er en udfordring med vandkvaliteten forskellige steder i stalden - og naturligvis finde frem til, hvad der skal gøres ved det, siger Jonas Bøge Breinholt.

Bliver hurtigt forurenet

Jonas Bøge Breinholt ser ofte, at det forurenede vand egentlig er rent ved indgangen til stalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så kan det blive forurenet på sin vej rundt i staldene, eksempelvis hvis der er belægning på indersiden af rørene, eller vandet på en anden måde kommer i kontakt med skidt eller snavs. Det kan også være, der er steder, hvor vandet flyder langsommere. Så må vi vurdere, om rørene skal renses, eller om vi skal igangsætte andre tiltag, siger Jonas Bøge Breinholt, der derfor også anbefaler, at man tager fat i sin svinekonsulent, så man kan få testet vandkvaliteten og fundet frem til, hvordan den kan forbedres.